Ion Iliescu, despre închisorile CIA: "Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român"

Iliescu a preferat să nu dea ochii cu membrii comisiei LIBE veniţi la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA din România. A trimis, în schimb, o scrisoare, prin care-şi exprimă poziţia.
Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a preferat ca, în loc să discute, faţă în faţă, cu membrii comisiei LIBE a Parlamentului European, veniţi la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA, să adreseze o scrisoare preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia comisiei şi îşi precizează poziţia în legătură cu subiectul centrelor secrete de detenţie americane.

"Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu a cerut României aşa ceva", susţine Ion Iliescu în scrisoarea adresată Comisiei LIBE a Parlamentului European, obţinută de Mediafax.

"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", mai precizează fostul preşedinte.

Ion Iliescu mai adaugă în scrisoarea sa că a luat act de raportul Congresului SUA din care reiese că CIA avea cel puţin o ”închisoare neagră”- centru de detenţie folosit la torturarea în scopul extragerii de informaţii de la deţinuţi - pe teritoriul României, însă nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul ţării.

Fostul preşedinte mai precizează că şi-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere faţă de "un subiect dureros care pune în discuţie limitele acţiunii statelor, în cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului".

O delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European a ajuns joi la Bucureşti, unde va avea discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România.

În ziua sosirii membrilor LIBE, Ioan Talpeş, fost şef SIE şi fost şef al Administraţiei Prezidenţiale, a precizat că România nu a avut niciodată vreo ofertă de deschidere sau oferire a unei închisori.

În ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Iliescu, reamintim că acesta declara, în aprilie 2015, într-un interviu acordat Der Spiegel, că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României. Iliescu a mai susţinut că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.

Declaraţiile lui Iliescu, ale cărui filiaţii pro-ruse sunt de notorietate, au stârnit un uriaş scandal, inclusiv fostul său coleg de partid, Sebastian Ghiţă, personaj bine conectat cu SRI, acuzându-l de "poziţionare anti-românească", folositoare intereselor Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne