Iohannis: "Nu am date care să arate că SRI s-ar fi implicat peste limita dată de lege în procesul de justiţie"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, în cadrul unui interviu acordat postului TVR 1 că nu are date care să indice că SRI s-ar fi implicat în procesul de justiţie în afara limitelor legale şi a cerut ca, dacă astfel de dovezi există, să i se pună la dispoziţie, relatează Hotnews.

Totodată, Iohannis şi-a exprimat disponibilitatea de a media relaţia dintre SRI şi Justiţie, dacă i se va cere şi a solicitat, ca dacă cineva are dovezi că SRI s-a implicat în procesul de justiţie, să i le pună la dispoziţie.

"Dacă CSM îmi solicită să mediez cu siguranţă că o să o fac, dar deocamdată CSM nu mi-a solicitat o astfel de intervenţie şi nu am niciun fel de date care să arate că SRI s-ar fi implicat peste limita dată de lege în procesul de justiţie. ", a declarat Iohannis, întrebat dacă va media un eventual conflict între SRI şi justiţie, aşa cum i-au cerut anumite asociaţii de magistraţi.

Eventuale probe despre implicarea SRI-ului în Justiţie ar trebui, în primul rând, analizate de CSM, a mai subliniat Iohannis.

"Dacă cineva din aceste asociaţii, de exemplu, are dovezi concrete, atunci sigur ar face foarte bine să mi le pună la dispoziţie, dar vorbim de lucruri clare, nu de anumite afirmaţii care se fac în talk show-uri la televizor. Dacă cineva are probe pentru aşa ceva, atunci ar fi un lucru destul de serios sau foarte serios, ca să nu mă exprim greşit, şi care trebuie analizate în primul rând de către CSM, care este garantul independenţei justiţiei în România."

Întrebat dacă a existat o decizie a CSAT privind monitorizarea de către SRI a cazurilor de corupţie până la o soluţie finală, aşa cum a susţinut fostul preşedinte Băsescu, Iohannis a răspuns că de când este el şef de stat, "astfel de chestiuni nu au fost discutate în CSAT".

"În măsura în care CSM sesizează preşedintele României sau CSAT cu anumite chestiuni foarte concrete, eu sunt foarte decis să vedem cum se poate analiza, cum se poate verifica pentru a face lumină. Interesul meu e să nu existe dubii în aceste speţe", a mai declarat preşedintele.

Reamintim că CSM a cerut CSAT-ului să verifice existenţa ofiţerilor acoperiţi în Justiţiei iar Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat miercuri, preşedintelui să convoace acest for, pentru a analiza situaţia şi a dispune măsurile ce se impun, inclusiv revocarea hotărârilor emise de acest CSAT prin exces de putere, respectiv "prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor."

Solicitarea magistraţilor a avut la bază declaraţiile fostului preşedinte Băsescu, a generalului SRI Dumitru Dumbravă şi ale şefului SRI Eduard Hellvig, declaraţii care converg înspre ideea că serviciile secrete au depăşit limitele în care pot acţiona în sistemul judiciar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne