Iohannis: De teama justiţiei, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat

O parte dintre politicieni încă mai cred că pot abuza de putere şi acţiona fără nicio răspundere în scopuri partizane. Sunt cei care îşi doresc să ţină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, şi sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a-şi atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic, a remarcat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Ana Ion
02.12.2017

Astăzi ne aflăm din nou în faţa unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuăm, cu mai multă consecvenţă, pe drumul pe care, cu eforturi şi de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris de un deceniu, sau facem paşi înapoi şi riscăm să ne întoarcem în trecut, a atras atenţia vineri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

"Dragi români, se împlinesc în curând 100 de ani de la Marea Unire, considerat evenimentul fondator al statului român modern. 1 Decembrie reprezintă un moment aniversar emoţionant şi un bun prilej pentru noi toţi de a ne aminti de generaţia care a făcut posibilă România de astăzi. Am avut atunci, la început de secol XX, o clasă politică care a înţeles că, pentru desăvârşirea statului naţional român, era nevoie ca orgoliile politice să fie lăsate într-un plan secund, iar interesul naţional să primeze. Şi, poate cel mai important, am avut români bravi, care nu au ezitat să se jertfească pe câmpurile de luptă pentru a vedea împlinit un vis de secole al acestui popor", şi-a început Iohannis discursul în cadrul recepţiei oferite cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Preşedintele a remarcat că anii care s-au scurs de la Marea Unire şi până în prezent nu au fost deloc simpli, România a trecut printr-o nouă conflagraţie mondială, a experimentat regimuri dictatoriale marcate de numeroase abuzuri şi îngrădiri ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru ca mai apoi să facă pasul decisiv către un regim democratic.

"A fost un parcurs greoi şi anevoios, însă faptul că astăzi putem vorbi despre o Românie membră a NATO şi a Uniunii Europene, care a făcut eforturi susţinute pentru consolidarea democratică, întărirea statului de drept şi modernizarea economică, arată că determinarea şi curajul sunt două calităţi fundamentale ale poporului român. 2017 a fost un an complex, marcat deopotrivă de o simbolistică aparte, dar şi de convulsii sociale de amploare. S-au împlinit zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care ţara noastră a ieşit din conul de umbră, dovedind că poate fi un partener de încredere care îşi respectă angajamentele asumate şi un pilon de stabilitate în regiune", a continuat Iohannis.

Potrivit şefului statului, cei 10 ani de apartenenţă la marea familie europeană au adus beneficii multiple şi au demonstrat că nu există viitor pentru România în afara proiectului european.

"În plan intern, au existat însă foarte multe provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi funcţionarea statului de drept, dar şi progresul economic. Spuneam tot aici, în urmă cu exact un an, că o ţară stabilă înseamnă justiţie independentă, economie funcţională şi luptă anticorupţie. La numai câteva zile de la acel moment, când aceste valori au fost puse în pericol de intenţia Guvernului de a modifica legile justiţiei, românii au ieşit în stradă într-un număr impresionant pentru a le proteja", a precizat Iohannis.

Preşedintele a amintit că s-au folosit cuvinte dure pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an – clivaj, dezbinare, ruptură. Aparent, o Românie împărţită în prag de Centenar, situată la antipozi faţă de ţara care în 1918 reuşea Marea Unire.

"Eu, dimpotrivă, am văzut în evenimentele de la începutul acestui an, dar şi în cele de acum câteva zile, o Românie mai solidară ca niciodată în jurul unor valori şi principii, o ţară trează şi determinată, cu cetăţeni care au manifestat pentru a apăra democraţia şi statul de drept, având în gând un singur lucru: viitorul ţării lor. Existenţa unei societăţi active, capabilă să sancţioneze erorile şi derapajele politicienilor şi să-şi susţină clar aşteptările este marele câştig al anului care stă să se încheie. Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturităţii depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăseşte şi în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere şi acţiona fără nicio răspundere în scopuri partizane. Sunt acei politicieni care îşi doresc să ţină România captivă în trecut, pentru folosul lor personal, şi sunt dispuşi să facă orice compromis pentru a-şi atinge obiectivele, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic", a subliniat Iohannis.

În opinia şefului statului, astăzi ne aflăm din nou în faţa unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuăm, cu mai multă consecvenţă, pe drumul pe care, cu eforturi şi de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris de un deceniu, sau facem paşi înapoi şi riscăm să ne întoarcem în trecut?

"Nu putem clădi nimic durabil pentru următorul secol dacă nu punem la temelie acele valori care şi-au dovedit soliditatea în a genera cu adevărat o viaţă mai bună pentru oameni. Din această perspectivă, lecţiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând. O societate liberă, în care oricine are şansa de a-şi urma vocaţia, în care fiecare cetăţean poate trăi în siguranţă, având o viaţă prosperă şi garanţia că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate. De aceea, mi-aş fi dorit ca în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenţilor politici pentru consolidarea democraţiei în ţara noastră, a independenţei justiţiei şi pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri", a punctat Iohannis.

Preşedintele susţine că vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu aşteptările românilor şi cu interesele strategice pe termen lung ale ţării noastre.

"De teama justiţiei şi a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat. Nu ştiu cui pot folosi aceste ficţiuni, dar sunt convins că viitorului României, nu. În 2018 va trebui să facem o analiză serioasă a secolului care se încheie, să vedem ce am reuşit în toţi aceşti ani, care ne sunt punctele tari, ce ne vulnerabilizează, iar, în final, să ne stabilim clar obiectivele pe termen mediu şi lung. Centenarul nu este doar despre trecut. Centenarul este despre România viitoare. De aceea, am lansat ideea unui «Proiect de ţară», care reprezintă fundamentul construcţiei unei Românii puternice, demne şi prospere. Ca acest proiect să reuşească, este nevoie de efortul comun al tuturor forţelor politice, instituţiilor şi actorilor societăţii civile, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi unitate", a afirmat Iohannis.

Liderul de la Cotroceni consideră că suntem un popor demn şi am dovedit că idealurile naţionale se înfăptuiesc doar cu determinare şi cu o clasă politică în slujba cetăţenilor.

"2018 poate fi cel mai potrivit prilej pentru a contura o viziune pe termen lung, care să pornească de la interesele naţiunii noastre. Politicienii le datorează românilor solidaritate cu aşteptările lor, pentru ca România anilor viitori să devină ţara pe care şi-o doresc. În pofida tuturor testelor istoriei la care a fost supusă naţiunea română, generaţii după generaţii au reuşit să păstreze unitatea ţării şi, la momentul potrivit, să folosească toate oportunităţile pentru a se integra în familia de valori căreia îi aparţinem, familia europeană. Această determinare există şi astăzi. Nu uitaţi nici un moment că adevărata putere de a trasa direcţia pe care merge România este a voastră, iar implicarea în momentele decisive poate face diferenţa, aşa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atâtea ocazii" a conchis Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor