Iohannis, de la Bruxelles: Noul premier va trebui să fie o persoană integră, fără probleme penale

Aflat la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului European, şeful statului transmite că noul premier trebuie să aibă pe lângă anumite calităţi, şi o majoritate parlamentară în spate, majoritate pe care PSD a demonstrat, la votul pe moţiunea de cenzură că nu prea o mai are.
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.06.2017

Preşedintele Iohannis a confirmat joi, la Bruxelles, că va avea luni discuţii cu toate partidele parlamentare în vederea desemnării noului premier.

Şeful statului a precizat că cel ce va prelua frâiele guvernării va trebui să fie "o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi are o majoritate parlamentară în spate", relatează Hotnews.

Iohannis a adăugat că după discuţiile cu partidele urmează să facă "o evaluare proprie", urmând ca apoi să treacă la desemnarea unei persoane.

Klaus Iohannis a adăugat că diverşi politicieni din ţară îi dau sfaturi în această perioadă, dar "aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot."

Referitor la majoritatea despre care vorbeşte Iohannis, reamintim că moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi, 12 venind de la minorităţi, ceea ce înseamnă că PSD plus ALDE au avut 227 voturi, în condiţiile în care majoritatea absolută în actualul Parlament înseamnă 232 voturi.

Totodată, întrebat ce va face cu demisiile miniştrilor care au ajuns deja la Cotroceni, în condiţiile în care 20 de miniştri au anunţat (ignorând legea 90) că şi le retrag pentru că vor să asigure interimatul, Iohannis a răspuns:

"Am văzut că a apărut o mare discuţie, mare despre demisii. Este inutilă. Un ministru este în funcţie până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce n-am făcut încă, sau se validează un nou Guvern votat de Parlament şi atunci activitatea vechilor miniştri încetează din oficiu. Deci, toată discuţia este artificială. Cred că este evident pentru toată lumea că n-o să mă apuc să numesc miniştri pentru două zile. Aşa ceva nu se face!", a punctat Iohannis, potrivit Agerpres.

Întrebat despre alegeri anticipate, preşedintele a precizat că nu poate exclude un astfel de scenariu, dar nu îşi doreşte aşa ceva.

"Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi eu, în niciun caz, nu-mi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a declarat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor