Dosarul Microsoft 2. Trei foşti miniştri, urmăriţi penal

Trei foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft 2, Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu după ce procurorii au primit undă verde de la preşedintele Klaus Iohannis.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce au obţinut avizul favorabil din partea preşedintelui Klaus Iohannis, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu în cazul foştilor miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, reiese dintr-un comunicat remis luni de agenţia anticorupţie.

Procurorii DNA au dispus, de asemenea, luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Dan Nica şi Alexandru Athanasiu.

Dan Nica a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, Alexandru Athanasiu a fost ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, iar Adriana Silvia Ţicău a ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Comunicaţiilor în perioada 2003 - iunie 2004, după care pe cea de ministru în perioada iulie - decembrie 2004.

Procurorii DNA îşi prezintă acuzaţiile

"În calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers gmbh, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers gmbh.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a efectuat următoarele activităţi:

- a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens gmbh Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003;

- a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers gmbh şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate, Ţicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers gmbh.

În calitate de ministru al Educaţiei şi Cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers gmbh şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers gmbh."