Iohannis a vorbit direct cu Netanyahu: Ambasada României nu se va muta la Ierusalim, aşa cum insista Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a fost nevoit să discute în mod direct cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după ce liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au tot vehiculat ideea mutării Ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim, în ciuda faptului că Adunarea Generală a ONU a sancţionat decizia SUA de a recunoaşte oraşul drept capitală a Israelului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Şeful statului Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, la iniţiativa acestuia din urmă, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de Administraţia Prezidenţială.

"Discuţia a vizat stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor dintre România şi Statul Israel, respectiv evoluţiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului. De asemenea, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii referitoare la situaţia actuală din Iran. Prim-ministrul Netanyahu a apreciat în mod deosebit relaţia apropiată de prietenie dintre cele două state şi popoare, bazată pe interese comune. Totodată, Premierul israelian a adresat mulţumiri pentru votul de „abţinere” al României cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului", se arată în comunicatul citat.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, la rândul său, simbolismul aniversării, în acest an, a şapte decenii de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel şi cu celebrarea Centenarului României Moderne şi a asigurat că ţara noastră susţine în continuare dezvoltarea, consolidarea şi diversificarea relaţiilor cu Statul Israel, care au un caracter strategic.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente pe tema statutului Ierusalimului, şeful statului a reiterat elementele principale ale poziţiei României, exprimate cu prilejul votului şi al „explicaţiei de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluţiei Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu.

"Conform acestei poziţii, aprobate de Preşedintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părţi. România a subliniat, în cadrul explicaţiei de vot, şi necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.

De asemenea, s-a arătat cu acel prilej că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie. Totodată, în poziţia exprimată cu prilejul explicaţiei de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părţile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace şi a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaţionale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluţiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenţă de către ţara noastră, ceea ce a şi motivat decizia de vot „abţinere”", a transmis Administraţia Prezidenţială.

În consecinţă, Iohannis a explicat că o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menţionaţi, cu luarea în considerare a evoluţiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului.

"Cei doi înalţi demnitari au discutat, totodată, despre situaţia actuală din Iran, Preşedintele Klaus Iohannis exprimând regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în urma recentelor proteste şi speranţa că violenţele vor înceta, iar libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire paşnică vor fi respectate", a mai punctat Administraţia Prezidenţială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne