Investitorii nu vin în R.Moldova pentru că nu există muncitori calificaţi (presa)

Guvernul dă un semnal de alarmă: Unii investitori nu vin în Republica Moldova şi din cauză că nu există muncitori calificaţi', titrează joi Ziarul Naţional.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2013

Guvernul dă un semnal de alarmă: Unii investitori nu vin în Republica Moldova şi din cauză că nu există muncitori calificaţi', titrează joi Ziarul Naţional.

Potrivit premierului moldovean Iurie Leancă, o corporaţie americană, care a deschis o afacere la Ungheni, nu poate găsi 150 de muncitori calificaţi în domeniul industriei textile. Salariile sunt atractive şi încep de la 4.500 de lei moldoveneşti (aproximativ 270 de euro, faţă de salariul mediu, de aproximativ 200 de euro - n.red.), dar nu există specialişti în domeniu. Potrivit premierului, acelaşi lucru se întâmplă şi la Bălţi, unde funcţionează Zona Economică Liberă.

'Zeci de uzine, sute de mii de muncitori, milioane de produse exportate. O economie care duduie - aşa era cunoscută Moldova, acum mai bine de două decenii', potrivit ziarului Adevărul. Mişcările greşite ale liderilor ţării, de la începutul anilor 2000, au făcut ca industria să dispară. În cele mai fericite cazuri, în locul marilor întreprinderi a apărut câte un mall. Ziarul face o inventariere a uzinelor din Chişinău, specializate în producerea de electronică şi piese pentru tehnica militară din dotarea armatei sovietice sau de echipamente de mare precizie pentru industria grea şi cea petrochimică, care au devenit o tristă amintire. Locul lor a fost luat, în ultimii ani, de diverse clădiri de birouri, malluri şi supermarketuri.

Aproximativ 300.000 de moldoveni au fost mobilizaţi pe şantierele din Rusia dupa ocuparea Basarabiei de către URSS în aşa-numitele şcoli de muncă, dezvăluie istoricul Igor Caşu în Adevărul. Astfel de instituţii au fost organizate mai ales pe lângă întreprinderile strategice din domeniul apărării: minele de cărbune şi minereu, abia deschise şi slab explorate, prost dotate cu tehnică şi nocive pentru sănătate; la uzinele metalurgice şi pe şantierele de construcţii, unde nimeni nu voia să se angajeze.

Ziarul de Gardă inserează un interviu cu preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Italia. Tatiana Nogailic este stabilită de 12 ani la Roma, Italia. În 2004, ea a lansat Asociaţia 'AssoMoldave', contribuind la o mai bună comunicare între cetăţenii R. Moldova plecaţi la muncă în Italia. A lansat un Ghid pentru orientare şi integrare socială a moldovenilor, volum de mare ajutor celor plecaţi în Italia. În prezent, Tatiana Nogailic este operator pentru integrarea socială a migranţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor