Investigatorii unei comisii conduse de olandezi, pregătiţi să dezvăluie patru suspecţi în cazul doborârii zborului MH17 deasupra Ucrainei
alte articole
O echipă condusă de olandezi este pe cale să publice numele a patru presupuşi suspecţi - trei ruşi şi un ucrainean - implicaţi în doborârea, deasupra Ucrainei, a unui avion de pasageri al companiei aeriene Malaysia Airlines în anul 2014, potrivit Deutsche Welle.
"Ministrul Apărării" al aşa-numitei Republici Doneţk, Igor Girkin, s-ar număra printre suspecţi.
Echipa Comună pentru Investigaţii (JIT) s-a întâlnit miercuri cu familiile victimelor şi le-au prezentat progresele făcute în investigaţia penală.
"Acesta este începutul procedurilor penale olandeze", a declarat miercuri un reprezentant al echipei.
Zborul MH17 a fost doborât deasupra teritoriului controlat de separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei în urmă cu 5 ani. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au fost ucise. Majoritatea victimelor au fost cetăţeni olandezi.
În timp ce războiul din Ucraina era în plină desfăşurare, trupele Kievului şi separatiştii pro-ruşi s-au învinuit reciproc pentru incident.
După o investigaţie meticuloasă, o echipă internaţională de investigatori a anunţat anul trecut că avionul a fost doborât de o rachetă militară rusească.
Racheta, potrivit descoperirilor, a fost transportată în Ucraina din regiunea rusească Kursk. Toate vehiculele convoiului care a transportat racheta au aparţinut forţelor militare ruseşti.
Investigatorii au oferit dovezi fotografice că armata rusă a transportat racheta peste graniţa ucraineană.
Olanda şi Australia au susţinut că vor trage la răspundere Rusia pentru doborârea zborului malaezian MH17.
Luna trecută, totuşi, preşedintele malaezian Mahathir Mohamad şi-a exprimat îndoiala cu privire la concluzii, susţinând că el nu crede că armata rusă a lansat racheta. De asemenea, el a precizat că, deşi investigaţia a arătat că racheta a fost produsă de ruşi, aceasta ar fi putut să fie lansată şi de trupele ucrainene.
"Ei acuză Rusia, însă unde sunt dovezile?", a susţinut liderul malaezian.
Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile.
Olanda a declarat că nu se aşteaptă ca Rusia să îi predea pe suspecţi, lucru care probabil va duce la lansarea unui proces în absentia.
Grupul de cercetare Bellingcat, care este specializat în analizarea informaţiilor disponibile public, a numit miercuri câţiva separatişti pro-ruşi aparent implicaţi în doborârea zborului MH17. Potrivit grupului, separatiştii ar fi identificat în mod greşit avionul de călători cu o ţintă militară. Bellingcat a precizat că ancheta sa "este total independentă şi separată de investigaţia desfăşurată de JIT".