Investigaţie TV8: Miliardari ruşi, dornici de cetăţenia R. Moldova / Expert WatchDog: Acest domeniu trebuie reglementat strict, altfel riscăm să le dăm cheiţa fermecată spre porţile UE

(gov.md)
Maria Maevschi
09.12.2024

Mai mulţi miliardari ruşi, care se regăsesc pe lista de sancţiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanţa armata rusă, unii dintre ei declaraţi indezirabili în state membre UE pentru aceleaşi motive, au vizitat pe parcursul anului trecut Republica Moldova cu scopul de a obţine cetăţenie moldovenească, se arată într-o investigaţie „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

După închiderea programului “Cetăţenia Moldovei prin investiţii”, în Republica Moldova s-a dezvoltat o piaţă neagră de servicii de facilitare a obţinerii cetăţeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naştere, notează sursa citată. Astfel în calitate de părinţi ai oligarhilor ruşi au fost identificate persoane decedate în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Printre beneficiarii schemei TV8 a identificat şi un businessman rus care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului rus Roman Abramovici.

„18 aprilie 2023. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion privat. Pasager la bord - multimiliardarul rus Serghei Lomakin. Businessmanul se află în lista de sancţiuni a Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Vizita în Moldova are un singur scop - să depună dosarul pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti, sub pretextul fals că mama sa ar fi din Republica Moldova.

S-a deplasat la Centrul multifuncţional din sectorul Râşcani al Agenţiei Servicii Publice, a depus dosarul cu acte şi peste 5 ore şi-a luat din nou zborul. Originile moldoveneşti ale multimiliardarului rus sunt o ficţiune, bazată pe acte ruseşti false şi documente moldoveneşti manipulate. Potrivit dosarului depus la ASP, mama businessmanului rus Valentina Zadorojnîi s-ar fi născut în 1949, în satul Prodăneşti din raionul Floreşti”, se arată în investigaţia TV8.

Un bebeluş decedat în 1949 - mama miliardarului rus Lomakin

Datele obţinute de "Cutia Neagră" demonstrează că familia Zadorojnîi a avut o fiică Valentina care a decedat la 20 de zile de la naştere, pe 25 octombrie 1949. Anume acest bebeluş, potrivit certificatului de naştere rusesc al lui Lomakin, ar fi fost mama lui.

Businessmanul rus a prezentat autorităţilor de la Chişinău certificatul de naştere moldovenesc al Valentinei Zadorojnîi, nu însă şi pe cel de deces. Trucul însă nu a mers, întrucât Agenţia Servicii Publice (ASP) a descoperit că actele au fost falsificate după ce le-au confruntat cu informaţiile primite de la Moscova, iar cererea lui Lomakin de acordare a cetăţeniei a fost respinsă.

Retras în Cipru din cauza unui dosar penal în Rusia

„Serghei Lomakin are 51 de ani şi o avere estimată de Forbes la două miliarde de dolari. În octombrie 2022, el a fost inclus în Registrul naţional de sancţiuni al Ucrainei în baza unui decret semnat de preşedintele Volodimir Zelenski. Potrivit Centrului neguvernamental ʻMirotvoreţʼ, Lomakin ar avea legături strânse cu regimul de la Kremlin şi asigură prin afacerile sale un venit mare la bugetul Rusiei, ceea ce înseamnă că susţine financiar războiul împotriva Ucrainei”, se mai arată în investigaţie.

În 2016, Lomakin s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie după ce magazinul său „ЦентрОбувь” (Centrul încălţămintei, n.r.) a luat credite imense de la bănci şi a falimentat. Lomakin a fugit atunci din Federaţia Rusă, fiind anunţat în căutare. Ulterior, în 2018, dosarul penal deschis pe numele lui Lomakin a fost clasat, dar acesta nu s-a mai întors în Rusia, stabilindu-se cu traiul în Cipru.

Potrivit unei investigaţii Aljazeera, Lomakin este unul dintre posesorii aşa-numitelor ʻpaşapoarte de aurʼ, cumpărate în cadrul programului cetăţenie prin investiţii din Cipru. Afaceristul rus a obţinut cetăţenia în martie 2018, după ce a investit în unul dintre cele mai cotate cluburi de fotbal din Cipru - FC Pafos.

Doi ani mai târziu, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, Lomakin risca să rămână fără cetăţenia cipriotă. Cipru a început să retragă masiv paşapoartele acordate ruşilor prin programele de investiţii şi aşa au ajuns la Chişinău.

Pentru cetăţenia R. Moldova, deschide o companie la Chişinău

Un alt miliardar rus „dornic” de cetăţenia Republicii Moldova este Mihail Lobanov, al cărui nume este asociat cu un important fond european de investiţii „Target Global”. Acest fond a fost folosit de oligarhii ruşi pentru a-şi plasa banii în afaceri în Uniunea Europeană. Cel mai cunoscut beneficiar al fondului este oligarhul rus Roman Abramovici, se mai arată în investigaţie.

Mihail Lobanov a solicitat cetăţenia R. Moldova pe 14 decembrie 2022. A venit personal la Chişinău, pentru a depune dosarul la ASP, dar nu s-a deosebit prin originalitate - a prezentat acte false despre originile sale moldoveneşti şi a fost refuzat.

Mihail Lobanov a început să-şi pregătească terenul pentru afaceri în R. Moldova în iulie 2022, deschizând o companie la Chişinău în dosarul căreia se regăseşte o declaraţie pe proprie răspundere, semnată de Lobanov, în care afaceristul rus afirmă că este născut la Chişinău. De înregistrarea firmei s-a ocupat însă administratorul, moldoveanul Igor Barinov, care a acţionat în baza unei procuri pe care Lobanov a perfectat-o la un notar din Londra.

Fondul european de investiţii „Target Global” creat de Mihail Lobanov împreună cu Alex Frolov, fiul oligarhului rus Alexandr Frolov, ajuns şi el pe lista de sancţiuni a UE, a fost o verigă importantă folosită de oligarhii ruşi pentru a-şi investi banii în Europa, notează sursa citată.

O investigaţie publicată de Forbes a dezvăluit că miliardarul rus Roman Abramovici a investit circa 63 de milioane de dolari în companii europene prin intermediul fondului „Target Global”. Abramovici se află sub sancţiuni în Ucraina, UE şi Canada din cauza legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin.

„La momentul în care a încercat să obţină cetăţenie moldovenească, Lobanov avea deja câteva paşapoarte în buzunar - al Rusiei şi al Kîrgîstanului”, scrie TV8.

Miliardar din Uzbekistan, cu mamă din Bălţi”, vine după cetăţenie

Miliardarul Kamo Tumasov a venit la Chişinău tocmai din Uzbekistan pentru cetăţenia moldovenească. A depus actele la ASP în septembrie 2023, şi, la fel ca şi ceilalţi bogătaşi ruşi a indicat că mama sa ar fi fost moldoveancă născută în 1933, în oraşul Bălţi.

„Kamo Tumasov a fost acţionar majoritar la 'Asia Alliance Bank', una dintre cele mai mari bănci uzbece şi este proprietarul unei fabrici de sticlă din Taşkent, considerată cea mai mare din regiunea Asiei Centrale - ASN OYNA Glass. Tumasov mai deţine acţiuni, într-o companie de producţie de asfalt. Timp de doi ani, această companie a câştigat licitaţii publice în Uzbekistan în valoare de peste două milioane de dolari.

Actele depuse de Tumasov pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti au fost verificate minuţios de autorităţile moldoveneşti, în colaborare cu cele ruse. Aşa a ieşit la iveală că a prezentat la ghişeu certificate false”, se arată în investigaţia „Cutia Neagră PLUS”.

Dosar la CNA cu 6 bănuiţi

În aprilie 2024, Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o cauză penală pentru corupere şi fals în acte publice, după ce Agenţia Servicii Publice a raportat mai multe cazuri de fraudă la dobândirea cetăţeniei.

Astfel, la 3 iunie, au fost efectuate 10 percheziţii în acest dosar, iar CNA anunţa că 6 persoane au statut de bănuit şi sunt cercetate penal în liberate. La solicitarea jurnaliştilor „Cutia Neagră”, CNA a refuzat să spună cine sunt cei 6 bănuiţi în dosar şi dacă vreo persoană şi-a recunoscut vina. De asemenea, instituţia a evitat să spună dacă ancheta vizează vreo companie care se ocupă de perfectarea actelor.

Directorul ASP a dezvăluit totuşi că sunt anchetaţi mai mulţi funcţionari care au fost suspendaţi din funcţii.

„Noi avem o primă învinuire făcută unui fost angajat al ASP-ului care a participat activ în emiterea cu bună şţiinţă a acestor acte. Eu cred că o să mai urmeze câteva persoane. Persoanele despre care noi ştim sigur că au fost complici la astfel de scenarii au fost suspendate. Persoanele cărora li s-a înaintat învinuirea noi avem tot dreptul să-i suspendăm la cererea organelor de forţă”, a precizat Mircea Eşanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Avizele SIS pentru ruşi dornici de cetăţenie

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, din ianuarie 2022 până în luna iunie curent, peste 14 300 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi aproape 4 500 de cetăţeni ai Ucrainei au depus cereri pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate, care este obligat prin lege să emită avize în cazul tuturor solicitanţilor de cetăţenie, a precizat că a emis peste 7 mii de avize pozitive pentru solicitanţii din Federaţia Rusă, 93 de avize cu menţiuni privind antecedente penale şi 32 de „avize inoportune”. Asta înseamnă că persoanele nu întruneau integral condiţiile pentru dobândirea cetăţeniei sau au prezentat acte false.

De asemenea, SIS a identificat 5 solicitanti de cetăţenie din Federaţia Rusă care prezentau riscuri pentru securitatea R. Moldova şi a emis pentru ei avize negative, scrie TV8.

„Este clar că ei au dat buzna peste tot pe unde este acest ʻpaşaport de aurʼ, sau posibilitatea de a lua o viză de şedere pe un termen mai lung, în legătură cu sancţiunile care sunt impuse împotriva Federaţiei Ruse. Cu toţii vor să facă business în Europa şi nu numai, iar paşaportul moldovenesc le dă o posibilitate neaşteptat de bună pentru ei”, a menţionat Andrei Curăraru, expert în securitate de la WatchDog Moldova.

În opinia expertului, acest domeniu trebuie reglementat strict, întrucât sunt nişte cerinţe de securitate care trebuie respectate, iar astfel de firme nu trebuie să comită abuzuri.

„Dacă vom avea tot mai mulţi oameni cu un trecut dubios, care ar putea fi şi sub sancţiuni europene şi nu numai. Altfel riscăm să dăm cetăţenia RM ca o cheiţă fermecată de a descuia porţile UE şi nu cred că europenii ne văd ca parteneri în acest rol – portiţa din spate spre Uniunea Europeană”, a adăugat Andrei Cucăraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor