Întrevedere a miniştrilor de Externe din România şi Macedonia, în marja reuniunii desfăşurată la Belgrad

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. (www.mae.ro)
Epoch Times România
15.06.2012

Şeful diplomaţiei române, Andrei Marga, a avut o întrevedere cu Nikola Poposki, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Macedonia, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, desfăşurată la Belgrad.

Potrivit MAE, în cadrul întrevederii, ministrul român a exprimat necesitatea intensificării dialogului politic între cele două state, astfel încât relaţiile bilaterale, îndeosebi cele economice, să fie impulsionate pentru a atinge un nivel mai apropiat de potenţialul existent. Cei doi miniştri de Externe au convenit să-şi coordoneze şi să-şi intensifice eforturile în vederea interconectării comunităţilor oamenilor de afaceri din Europa de Sud-Est.

Ministrul Andrei Marga a scos în evidenţă sprijinul puternic, circumscris stadiului foarte bun al relaţiilor bilaterale, pe care România îl acordă Republicii Macedonia pentru integrarea în UE şi NATO. În context, a încurajat autorităţile macedonene să continue reformele interne în toate domeniile necesare pentru atingerea celor două obiective strategice ale autorităţilor de la Skopje.

Şeful diplomaţiei române a reliefat sprijinul României pentru aderarea R. Macedonia la NATO, salutând faptul că Summitul de la Chicago a evidenţiat contribuţia semnificativă a Macedoniei la activităţile organizaţiei.

În ceea ce priveşte minoritatea aromână din R. Macedonia, ministrul român al Afacerilor Externe a evidenţiat interesul României, ca stat înrudit, de sprijinire a comunităţilor româneşti din Balcani şi dorinţa ca şi această minoritate să-şi păstreze identitatea, limba şi cultura, cu sprijinul statului macedonean, similar celui oferit de partea română minorităţii macedonene din ţara noastră.

Totodată, cei doi miniştri de Externe au făcut o evaluare a cooperării regionale cu scopul de a identifica cele mai bune soluţii pentru întărirea SEECP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor