Interne: mai mulţi bani din amendarea şoferilor
alte articole
Ministerul de Interne lucrează la o serie de modificări ale legislaţiei rutiere ce vizează, în special, temperarea şoferilor prea grăbiţi. Noua legislaţie îşi propune să reducă numărul accidentelor grave, soldate cu morţi şi răniţi. Şi nu în ultimul rând, să colecteze mai mulţi bani la buget. Şoferii care nu-şi plătesc amenzile rutiere s-ar putea alege cu permisul suspendat.
"După cum am constatat cu toţii, accidentele rutiere au loc tot mai frecvent şi, din păcate, cu consecinţe dramatice. Ca ministru, sunt informat zilnic despre accidentele grave în care mor sau sunt răniţi oameni, însă, în spatele cifrelor statistice ale Poliţiei Rutiere, fiecare accident grav înseamnă o tragedie - tineri morţi sau care rămân cu sechele pe viaţă, familii distruse, părinţi îndureraţi. Anunţam, încă din primăvară, că faţă de ceea ce se întâmplă pe şosele, actualul regim sancţionator nu îşi atinge scopul de a preveni şi limita încălcarea legii. Prea mulţi conducători auto încalcă legea, considerând fie că amenzile sunt simbolice, fie că pot scăpa de ele fără să le plătească. Vom introduce în lege suspendarea dreptului de a conduce dacă cel care este amendat nu îşi plăteşte amenda într-un termen de o lună", a declarat miercuri Ministrul de Interne, Radu Stroe pentru Mediafax.
Permisele şoferilor rău platnici vor rămâne suspendate până vor putea prezenta dovada că au achitat amenzile pentru contravenţiile de care s-au făcut vinovaţi. Conform lui Radu Stroe, mai puţin de jumate din şoferi îşi plătesc amenzile, ceea ce înseamnă că, pentru cei care nu plătesc, rolul preventiv al amenzii nu se produce.
Pe noi, decidenţii politici, tocmai rolul preventiv al unei amenzi ne interesează, nu cuantumul." a declarat Radu Stroe. "Că sunt mari sau mici, important este că atunci când s-a aplicat o amendă, cel care a primit-o să fie mai atent data viitoare şi să respecte regula."
Deoarece "lipsa oricărei sancţiuni pentru neplata amenzilor a determinat o erodare treptată a autorităţii statului în acest domeniu", modificările legii rutiere îşi propun să compenseze acest neajuns iar şoferii care "uită" să îşi plătească amenzile vor fi loviţi unde îi doare mai rău, respectiv vor rămâne fără permis.
Ministerul de Interne îşi propune să înăsprească şi modul în care sunt sancţionate abaterile rutiere care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave, soldate cu morţi şi răniţi, prin creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. Radu Stroe a declarat că îşi doreşte să "îi scoată din trafic" pe şoferii care pun în pericol siguranţa celorlalţi conducători auto şi a pietonilor.
"Intenţionăm să creştem perioadă de suspendare a permisului de conducere până la trei sau patru ani pentru cei care accidentează sau omoară oameni conducând sub influenţa alcoolului sau trecând pe culoarea roşie a semaforului. (...) Şi sperăm ca acest principiu va avea efect inclusiv faţă de acei şmecheri ai şoselelor care îşi permit să facă orice, fară a avea nicio problemă. Aşadar, regimul sancţionator se înăspreşte, în principal, pentru câteva situaţii punctuale care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave de circulaţie: alcool la volan, nerespectarea culorii roşii a semaforului, neacordarea priorităţii pietonilor pe trecerea de pietoni, neoprirea la trecerea la nivel cu călea ferată sau conducerea pe contrasens pe autostradă", a mai spus Stroe.
În plus faţă de amenzi şi suspendarea permiselor, Ministerul de Interne va adopta şi măsuri cu rol preventiv, cum ar fi creşterea seriozităţii la examinările pentru obţinerea permisului de conducere.
Stroe a mai declarat că este conştient de faptul că "noile măsuri ar putea creşte presiunea pe poliţişti din partea celor care riscă să stea mult timp fară să conducă", însă susţine că "realităţile demonstrează că din ce în ce mai puţini poliţişti sunt dispuşi să îşi rişte serviciul şi libertatea pentru şpagă.
Pentru a venit în sprijinul poliţiştilor la nivelul ministerului se lucrează, în paralel cu modificarea legislaţiei rutiere şi "la identificarea unor soluţii legislative care să asigure poliţistului o protecţie şi o încredere mai mare în exercitarea atribuţiilor profesionale", a declarat Ministrul de Interne.