Intenţia României de a ridica un monument al mareşalului Averescu la Ozernoe, criticată de un ziar din Odesa

Epoch Times România
03.03.2009

Câştigând litigiul de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, vecinii sud-vestici ai Ucrainei au prins la curaj, intensificându-şi campania de 'românizare' a populaţiei moldovene din Ucraina, care era cât pe ce să eşueze, relata în ediţia sa de sâmbătă publicaţia Taimer Odesa, într-un comentariu acid referitor la intenţia României de a ridica un monument în memoria mareşalului Averescu în localitatea Ozernoe de lângă Ismail.

Diplomaţii români din nou 'bat drumurile' în raioanele din sudul regiunii Odesa şi în Bucovina, propăvăduind ideea României Mari, scrie ziarul ucrainean, punctând că, printre ultimele iniţiative ale Bucureştiului se numără instalarea în satul Ozernoe din raionul Ismail /Odesa/ a unui monument dedicat mareşalului Alexandru Averescu, supranumit şi 'cuceritorul Basarabiei', cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestuia.

La 9 martie, la Ozernoe /fostă Babele/, locul de baştină al lui Averescu, se va desfăşura un simpozion pe această temă, la care vor participa reprezentanţi ai Secţiei municipale a Culturii din Galaţi /România/, precum şi angajaţi ai Consulatului General al României din Odesa, între care viceconsulul Aurelian Rugină.

Organizatorul evenimentului este societatea ecologică 'Ialpug', condusă de Petru Şchiopu, liderul Alianţei Creştin-Democratice a românilor din Ucraina.

După cum a explicat la întâlnirea cu locuitorii satului viceconsulul român Aurelian Rugină, ridicat unui monument dedicat mareşalului Averescu a fost convenită acum câţiva ani cu administraţia Consiliului sătesc din Ozernoe. A fost stabilit deja şi locul unde va fi amplasat monumentul. Sculptura a fost realizată în România, iar autorităţile de la Bucureşti sunt dispuse să acopere toate cheltuielile legate de transportul acesteia în Ucraina.

Taimer Odesa scrie că 'opinia publică moldovenească locală este în şoc, doar mareşalul Averescu, de două ori prim-ministru al României, nu este nimeni altul decât cuceritorul Basarabiei, omul care a comandat oştile care au ocupat în 1918 teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, o parte din regiunea Odesa şi întreaga regiune Cernăuţi '.

'Este la fel ca şi amplasarea unui monument dedicat generalului Guderian undeva în regiunea Smolensk', a declarat publicaţiei citate liderul Uniunii moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, făcând referire la ocupaţia fascistă a Rusiei Sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial.

Administraţia din Ozernoe nu are însă nimic împotriva amplasării monumentului. Până la urmă, Averescu s-a născut aici, explică un reprezentant al administraţiei raionale Ismail, şi el moldovean ucrainean.

În continuare, publicaţia acuză extinderea influenţei Bisericii Ortodoxe Române în Cernăuţi şi Odesa, relatând că, în luna ianuarie 2009, viceconsulul Aurelian Rugină a condiţionat ajutorul financiar pentru reconstrucţia bisericii din satul Priozernoe, raionul Chilia, aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei de la Moscova, de trecerea eparhiei în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Amintind de decizia Sfântului Sinod al Bisericii Române din octombrie 2007 privind reactivarea a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei la Bălţi, Cantemir şi Dubăsari /Republica Moldova/, ziarul scrie că românii intenţionează să-şi extindă eparhiile episcopale la Hotin, Ismail şi Belgorod-Dnestrovsk /Ucraina/.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor