Insula de vis pe care nu o veţi putea vizita niciodată [video]
alte articole
Pe o insulă situată la mai puţin de 100 kilometri de plajele din Sao Paulo (Brazilia) trăieşte mai mult de un şarpe pe un metru pătrat. Otrava acestor şerpi este letală în 93% dintre cazuri şi poate pune capăt vieţii victimei în mai puţin de o oră, chiar dacă a primit tratamentul adecvat.
Este vorba despre Bothrops (Bothrops insularis), o specie de şerpi din familia Viperidae, endemici în insula Queimada Grande cunoscută, de asemenea, sub numele de Insula Şerpilor - o bucată de teren de 43 de kilometri pătraţi care s-a desprins de continent acum unsprezece mii de ani.
Încă din acele vremuri îndepărtate şerpii au dominat enclava, estimându-se că există între 2.000 şi 4.000 de exemplare. Lipsa mamiferelor de pe insulă a permis acestor reptile să înveţe să se urce în copaci pentru a ajunge la păsările migratoare care se odihnesc aici.
Iniţial, păsările scăpau cu viaţă chiar dacă erau atacate de şerpii veninoşi, dar aceştia au dezvoltat o otravă din ce în ce mai letală, astfel că a devenit mai uşor să-şi domine prada. De fapt, otrava actuală este de cinci ori mai puternică decât cea a altor Viperidae, aceasta fiind una dintre familiile de şerpi cele mai veninoase.
Substanţa secretată de această specie poate distruge ţesutul aproape instantaneu, cauzând necroza zonelor afectate, insuficienţă renală şi hemoragie intestinală şi cerebrală. Proteinele care alcătuiesc substanţa sunt utilizate în producerea medicamentelor pentru hipertensiune arterială, unele boli coronariene, ceea ce denotă potenţialul său special.
Acestea sunt motivele pentru care o călătorie în acest climat paradisiac poate deveni un coşmar. Această familie de şerpi reprezintă cauza a 90% dintre decesele generate de muşcături de şarpe din Brazilia.
Mai mult, deşi aceşti şerpi nu văd prea bine, posedă orificii pe fiecare parte a capului, între ochi şi nară, foarte sensibile la variaţiile de temperatură, care servesc la detectarea prăzii cu sânge cald aflate în preajmă.
Între 1909 şi 1920, a locuit în enclavă, un grup de muncitori care au construit farul insulei, dar în prezent nu se mai află oameni pe insulă.
Legenda spune că ultimii supravieţuitori, o familie responsabilă de funcţionarea farului, au fost ucişi de aceste vipere.
Este sigur faptul că în prezent pe insulă intră numai echipe de cercetători care studiază şerpii şi marina braziliană, care face o oprire anuală pentru a verifica starea farului.
Din păcate, în acest loc vin şi diverşi vânători ilegali ai acestor şerpi. Îi capturează pentru a-i vinde la un preţ de aproximativ 30.000 de euro fiecare. Continuarea acestei practici ar putea pune în pericol viitorul şerpilor, pe care Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature / IUCN) îi defineşte ca specie pe cale de dispariţie.