Instituţiile medico-sanitare private din RM vor putea presta servicii în domeniul oncologic
alte articole
Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate şi de către instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate. Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi, în prima lectură, modificări ale legislaţiei în acest sens.
Potrivit autorilor iniţiativei legislative, în prezent aceste servicii există doar în instituţiile medico-sanitare publice acreditate din ţară. Prin modificările propuse se oferă drepturi egale instituţiilor medico - sanitare, indiferent de forma de proprietate, în îndeplinirea misiunii de a presta servicii medicale din domeniul oncologic. Totodată, pacienţii vor avea dreptul de a alege instituţia medicală şi medicii în tratamentul maladiilor oncologice.
Practica internaţională în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat este una pozitivă atât în ţările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi în ţările cu economii în dezvoltare.
Menţionăm că, potrivit datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în R. Moldova, în evidenţa medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeaşi perioadă, au fost depistate precoce peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză.