Instituţiile de învăţământ din R. Moldova au demarat sesiunea de admitere

În instituţiile de învăţământ din Moldova a fost dat startul procedurii de admitere, iar locurile pentru pretendenţi au fost reduse.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
04.07.2013

În instituţiile de învăţământ din Moldova a fost dat startul procedurii de admitere, iar locurile pentru pretendenţi au fost reduse. Ministrul Educaţiei, Maia Sandu a menţionat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că "începând cu data de 1 iulie, pot fi depuse documentele pentru înmatriculare în 66 de şcoli profesionale şi 46 de colegii din Moldova. Documentele pot fi depuse până pe 10 august şi, respectiv, 31 iulie". Potrivit ei, "în anul de studii 2013 - 2014, colegiile pot înmatricula 8,3 mii de tineri, inclusiv, 4,7 mii de locuri sunt prevăzute la buget şi 3,6 mii - la contract". "În şcolile profesionale au fost rezervate peste 12 mii de locuri, marea majoritate sunt bugetare. În bază de contract sunt prevăzute doar 370 de locuri de studii". Sandu a remarcat că cei care vor să-şi facă studiile în universităţi, pot depune actele în perioada 16 - 27 iulie în 34 de instituţii universitare, 19 dintre care sunt de stat, iar 15 - private.

Rezultatele primului val de admitere vor fi cunoscute pe 31 iulie, a doua etapă de admitere va fi organizată în perioada 7-9 august. Cei care au depus actele la două universităţi, vor trebui să prezinte actele în original la una dintre universităţi până pe 3 august". Potrivit ei, pentru ciclul I de studii, în universităţi au fost prevăzute peste 20 de mii de locuri, dintre care mai bine de 6,7 mii sunt pentru bugetari. Cele mai multe locuri sunt rezervate pentru viitori pedagogi - peste 1,6 mii, pentru viitorii ingineri - 870 de locuri, pentru medici - 475, în ştiinţele exacte sunt 315 locuri bugetare. Pentru ciclul II de studii au fost alocate 9,2 mii de locuri dintre care mai bine de 3,5 mii - cu funanţare bugetară. "În patru universităţi din Moldova au fost introduse noi specialităţi.

La Academia de Ştiinţe Economice - managementul resurselor umane, la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport - Servicii antiincendii, la Academia dfe Muzică, Teatru şi Arte Plastice - Istoria şi teoria artelor plastice, Filmologie, producţie de film şi TV, Dramaturgie şi scenaristică, Management artistic, La Academia "Ştefan cel Mare a Ministerului Afacerilor Interne"- Drept. Securitatea frontierei", a spus ministrul. Potrivit ei, "în fiecare an după sesiunea de vară locurile bugetare vor fi scoase la concurs, excepţie vor face locurile finanţate de stat oferite persoanelor vulnerabile sau invalizilor. Costul contractelor de studii nu s-a majorat".

De menţionat că în comparaţie cu anul trecut, numărul locurilor de studii în universităţi s-a redus cu 1 675, iar în colegii - cu 3 615, precizează InfoTag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor