Instituţiile americane constrânse să îşi ÎNCETEZE activităţile. Republicanii au respins proiectul bugetului

Senatul SUA a respins luni seară - cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental - un proiect de lege privind bugetul, cae fusese adoptat de Camera Reprezentanţilor. Casa Albă a ordonat agenţiilor federale americane luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să-şi înceteze activităţile, deoarece Congresul nu a reuşit să voteze bugetul înainte de ora limită, transmite marţi AFP, citată de Deutsche Welle.
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.10.2013

Senatul SUA a respins luni seară - cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental - un proiect de lege privind bugetul, care fusese adoptat de Camera Reprezentanţilor. Casa Albă a ordonat agenţiilor federale americane luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să-şi înceteze activităţile, deoarece Congresul nu a reuşit să voteze bugetul înainte de ora limită, transmite marţi AFP, citată de Deutsche Welle.

Din ''păcate, n-avem indicii clare că Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o hotărâre de buget până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013'', a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea Biroului pentru buget al Casei Albe. ''Agenţiile trebuie să-şi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor lor în absenţa bugetului'', a adăugat ea.

Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali, dintr-un total de peste două milioane, ar urma să intre în concediu forţat, fără plată, începând de marţi dimineaţa. Efectivele administraţiilor vor fi reduse la un număr minim de oameni, unele dintre agenţii atingând doar 5 % din efectivele lor. Vor fi asigurate salariile numai pentru armată, închisori şi siguranţa zborurilor.

În ziua de 1 octombrie se încheie în Statele Unite anul bugetar. Dacă membrii Congresului nu reuşesc să ajungă la un consens privind finanţarea provizorie a administraţiei federale, s-ar putea repeta experienţa trăită acum 17 ani: "Government Shutdown". Majoritatea republicană din Congres a blocat activitatea în 1995, tabăra conservatoare fiind cea care a suportat consecinţele, deoarece preşedintele democrat Bill Clinton a câştigat uşor în faţa contracandidatului Bob Dole. În perioada 16 decembrie 1995 - 6 ianuarie 1996 a fost cea mai lungă perioadă în care Guvernul Statelor Unite a oferit doar"serviciile esenţiale". Din anul 1976 (data de la care se derulează actualele proceduri bugetare în SUA), Guvernul american s-a aflat în colaps de 17 ori.

Conservatorii şi liberalii îşi reproşează reciproc situaţia critică: conservatorii acuză guvernul liberal că prin introducerea reformelor din sănătate vor creşte prea mult datoriile publice, iar democraţii afirmă că republicanii forţează mâna administraţiei, pentru că inclusiv Curtea Supremă a dat undă verde pachetului de legi privind sistemul medical.

Senatul Statelor Unite, controlat de democraţi, a elaborat vineri, 27 septembrie, un buget de tranziţie care să permită funcţionarea aparatului administrativ până la 15 noiembrie. Documentul este depus la Camera Reprezentanţilor, dar nu este admis de republicani, a anunţat John Boehner, preşedintele republican al camerei inferioare a Congresului.

Paul Van de Water de la Centrul pentru priorităţi bugetare şi politice a explicat că dezbaterile referitoare la finanţele statului sunt deseori incendiare, dar acum conflictul este mult mai mare decât în trecut, deoarece mişcarea ultra-conservatoare Tea-Party din tabăra republicană nu vrea să facă compromisuri. Ted Cruz unul din membrii mişcării, a ţinut, săptămâna trecută, un discurs de 22 de ore în care a încercat să distrugă pachetul medical.

Contestatari sunt şi în tabăra democrată. Mitch McConnel, şeful minorităţii din Senat, anunţă că partidul poate fi tras la răspundere de către alegători dacă are loc un colaps al serviciilor publice. Senatorul republican Lindsey Graham a avertizat, de asemenea, că toţi conservatorii îşi doresc să blocheze finanţarea programului Obamacare, această tactică putând avea efect de bumerang asupra dreptei americane.

Administraţia de la Casa Albă şi republicanii din Congres au păreri diferite nu numai asupra acestui proiect, ci şi în ce priveşte finanţarea apărării şi educaţiei, a transporturilor şi justiţiei, a închisorilor şi a Biroului federal de investigaţii (FBI).

Pe de altă parte, observatorii consideră că sistarea activităţii Guvernului ar face ca forţele politice să se trezească în vederea altui eveniment mai important, care va începe peste două săptămâni, atunci când, fără un acord privind plafonul datoriei, Statele Unite ale Americii este destinată să meargă în incapacitate de plată (default).

Republicanii, în special aripa Tea Party, consideră că singurul mod eficient de a susţine bugetul public este reducerea cheltuielilor - în vreme ce democraţii optează pentru impozite mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor