Farsori ruşi îl conving pe ministrul spaniol al Apărării că Puigdemont este un spion rus cu nume de cod Cipollino

Ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal.
Ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal. (Getty Images)

Ministrul spaniol al Apărării a fost ridiculizat după ce a devenit victima a doi farsori renumiţi care i-au spus că fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont este un spion rus cu nume de cod Cipollino.

Ruşii Alexei Stoliarov şi Vladimir Kuzneţov, cunoscuţi mai bine ca Lexus şi Vovan, au făcut valuri în urmă cu doi ani după ce l-au păcălit pe Sir Elton John să creadă că discută cu preşedintele rus Vladimir Putin despre drepturile homosexualilor.

Vineri seară, Maria Dolores de Cospedal a fost păcălită că discută cu omologul său leton Raimonds Bergmanis.

Stoliarov a afirmat că Puigdemont – care luptă împotriva extrădării din Belgia în Spania, unde ar putea fi condamnat până la 30 de ani de închisoare pentru rebeliune – a lucrat o anumită perioadă de timp pentru spionajul rus.

Când Stoliarov a adăugat: “De fapt, 50% dintre turiştii ruşi care vizitează Catalonia cooperează cu serviciile ruse de informaţii”, ministrul spaniol a răspuns şocată: “50%?”. Conversaţia a mai durat câteva minute.

Ministrul spaniol al Apărării a fost de acord să transmită informaţiile primite premierului Mariano Rajoy.

La un moment dat, în timpul conversaţiei, care a fost făcută publică şi preluată de ziarele spaniole, falsul ministru leton al Apărării s-a oferit să trimită armata letonă în Barcelona.

Răspunzând afirmaţiilor că Puigdemont a lucrat pentru guvernul rus sub numele de cod Cipollino, Maria Dolores de Cospedal a afirmat: “Îl voi suna pe premierul meu şi îi voi transmite” informaţiile primite, după care i-a întrebat pe farsori: “De cât timp ştiţi că Puigdemont a avut o relaţie cu spionajul rus?”

Ulterior, ea a adăugat: “Cred că avem situaţia sub control deoarece minciunile lui Puigdemont şi ale aliaţilor săi se clarifică, şi este important ca întregul adevăr să fie cunoscut”.

Vineri noaptea, după discuţia cu Lexus şi Vovan, ministrul spaniol a insistat pe Twitter că a suspectat că cei doi “oficiali letoni” erau farsori.

“A fost o conversaţie foarte ciudată. Am cerut să discut în limba engleză dar ei nu au dorit. Au renunţat la translator. Fiind suspicioasă, i-am lăsat să vorbească şi nu i-am sunat. Acum ştiu că erau ruşi”, a scris ea.

Dar utilizatorii de pe reţelele sociale l-au criticat pe ministrul spaniol al Apărării, unul dintre ei susţinând: “Ea este şeful Armatei Spaniole!!!”.