Instanta judecatoreasca din Romania anuleaza autorizatia de functionare a minei Rosia Montana (partea 1)
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, find atestata documentar de nu mai putin de 1870 de ani. In prezent Rosia Montana este amenintata de distrugere prin propunerea de proiect a companiei Rosia Montana Gabriel Resources.
Istoria Rosiei Montane
Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia, sunt raspandite in muzee din toata Europa, fiind unul din izvoarele Dreptului Roman si "actul de nastere a poporului roman", cum afirma Ion Baltariu, in "Tripticele din Transilvania". Din tablita cerata nr.XVlll, datata 6 februarie 131, se cunoaste pentru prima oara numele localitatii de Alburnus Maior, locul de unde dacii si mai tarziu romanii isi extrageau aurul.
Bogatiile Muntilor Apuseni (Metaliferi) au constituit un motiv in plus pentru cucerirea Daciei (106 e.n.) de catre imparatul Romei, Traian. Vechimea daco-romana a lucrarilor miniere din Orlea, Carpen si Gauri a fost confirmata si de analizele efectuate cu C14 de catre muzeul minier de la Bochum din Germania. Primele mine din Europa s-au aflat aici insa din vremurile cand inca Roma, cetatea eterna, nu exista.
Este locul unde Cotilus Bruda, guvernatorul roman a fost aruncat in prapastie de catre fiul lui Decebal, aici sunt ingropate sicriele armatei lui Coshuth, care n-a reusit sa treaca de Rosia Montana, sunt muntii lui Avram Iancu si ai legendarei sale legiuni, sunt muntii lui Popa Balint si ai lui Horea, Closca si Crisan.
Pe teritoriul Rosiei Montane se afla sute de gospodarii realizate in timp cu mare truda, un centru istoric prin arhitectura si vechimea constructiilor, diferite constructii administrative, economice, social-culturale, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale, o rezervatie arheologica si multe alte minunatii geologice, radacini neimaginat de adanci si de viguroase ale istoriei noastre.
Vestigii arheologice
Mausoleu Antic
O descoperire senzationala la Rosia Montana a fost dezvelirea unui mausoleu antic in regiunea Hop — Gauri. Mormant dublu circular, este singurul descoperit pe teritoriul Romaniei, din perioada Daciei romane si conservat atat de bine. Datorita presiunii din partea arheologilor din tara si din strainatate, precum si din partea localnicilor, s-a decis conservarea sa in situ printr-un program special. Ramane insa neclar cat de eficient va fi acest proiect, avand in vedere ca mausoleul s-ar afla intre o halda de steril si o cariera deschisa in care s-ar face explozii permanent.
Roata Hidraulica
Descoperirea in situ a rotii hidraulice de la Rosia Montana din sectorul Paru-Carpeni este prima de acest gen dupa cele similare, cunoscute in sudul peninsulei Iberice (in situri miniere antice din Spania si Portugalia) de la inceputul secolului XX. Roata hidraulica de la Paru Carpeni a avut rolul de drenare a apelor de mina din acest sector subteran antic. Principiul ei de functionare presupune existenta mai multor astfel de dispozitive de lemn, care asigurau impreuna ridicarea apelor de mina pe o inaltime suficient de mare pentru a permite continuarea activitatii miniere sub nivelul panzei freatice.
Galerii Romane
Aici pot fi vizitate galerii romane, formate din tuneluri trapezoidale - tehnica atribuita perioadei romane si pre-romane si pot fi vazute monumente istorice si unelte pentru minerit, gasite de arheologi, precum si constructiile folosite pentru separarea aurului de piatra, numite "steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite "tauri”.