Inspecţia Judiciară: Proiectul lui Toader, în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale

Inspecţia Judiciară consideră că proiectul de modificare a Legilor Justiţiei este în contradicţie cu "necesitatea asigurării autonomiei instituţionale" a instituţiei.
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.08.2017

Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, promovat de PSD via Tudorel Toader pe fundalul unor dezbateri intense în spaţiul public, se află în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare, a anunţat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alin Alexandru.

"Conducerea Inspecţiei Judiciare atrage atenţia asupra faptului că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, la care ministrul Justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea IJ în cadrul Ministerului Justiţiei. În acest context, proiectul de lege dat publicităţii ieri este în contradicţie cu poziţiile noastre publice şi cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare", a precizat Alin Alexandru.

Purtătorul de cuvând al IJ a explicat că, pentru realizarea eficientă a misiunii sale, Inspecţia Judiciară, ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate.

Potrivit proiectului avansat de Toader, Inspecţia Judiciară trece, de la Consiliul Superior al Magistraturii, în subordinea Ministerului de Justiţie, cu alte cuvinte sub control politic, iar inspectorii îi vor înainta rapoartele la verificat chiar ministrului de resort, acesta având inclusiv dreptul să le trimită înapoi şi să facă sugestii pe marginea lor. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor