Insolvenţa FC Rapid explicată de un avocat spaniol
alte articole
Avocatul spaniol al FC Rapid, Josep Vandellos, specializat în drept sportiv, a declarat că procedura de insolvenţă este o premieră în fotbalul românesc, dar ea permite clubului să îşi achite datoriile către creditori şi să se salveze.
"Insolvenţa nu este ceva nou în fotbal. Poate în fotbalul românesc sună ca un scenariu apocaliptic, dar este departe de realitate. Insolvenţa nu este decât un instrument pus la dispoziţie de legislaţie pentru a se proteja de situaţiile complicate. Ea implică foarte multe negocieri cu toţi creditorii, angajaţi, jucători şi aşa mai departe, dar eu sunt încrezător că există o ieşire. Trebuie să vedem care sunt datoriile, trebuie să negociem şi să reducem cheltuielile la nivelul încasărilor. Asta vom face până se vor achita datoriile", a spus avocatul.
Vandellos a adăugat că 22 de cluburi din primele două eşaloane din Spania sunt în acest moment în insolvenţă, dând exemplu Malaga, Zaragoza sau Mallorca.
"În momentul de faţă, de exemplu în Spania, campioana europeană şi mondială, sunt 22 de cluburi din primele două eşaloane care sunt în procedura de insolvenţă. Sunt cluburi ca Mallorca, Zaragoza, Malaga, Hercules, Celta Vigo, Betis Sevilla, Santander. Din toate aceste 22 de cluburi care au deschis procedura de insolvenţă nu numai că nu a dispărut niciunul, din contră, toţi continuă, toţi îşi desfăşoară activitatea şi plătesc datoriile eşalonat. Din cunoştinţele mele, în Spania nu există niciun caz în care procedura de insolvenţă, mai exact niciun plan de reorganizare care să fi eşuat. Toate echipele care au fost în insolvenţă din primele trei eşaloane au mers mai departe. Într-o procedură de insolvenţă sunt două posibilităţi, ori se duce la capăt planul de reorganizare, ori se desfiinţează societatea", a menţionat Josep Vandellos.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, Ion Taban, a afirmat, miercuri, că gruparea giuleşteană poate fi vândută şi în perioada de insolvenţă, dar a precizat că în acest moment nu există investitori care să dorească să cumpere.
"Dorinţa domnului Copos de a vinde clubul a fost reală, dar nu a fost crezut. S-au făcut glume, s-a scris că s-a dorit ca anumite persoane să fie păcălite şi aşa mai departe. Nu, au fost două tentative nereuşite de vânzare dar nu din cauză că cineva a păcălit pe altcineva. Pur si simplu cumpărătorii s-au răzgândit şi au renunţat. Mai întâi a fost domnul Taher şi apoi acea persoană din Germania, căreia nici nu vreau să îi dau numele (n.r. - Lutz Stache). În ultima perioadă nu a mai fost niciun doritor, niciun investitor italian sau altceva. Dar chiar şi în această perioadă de insolvenţă, dacă vor exista doritori, clubul poate fi vândut, nu este nicio problemă. S-a întâmplat aşa în cazul unui club din Anglia, deci procedura de insolvenţă nu are legătură cu vânzarea. Dar acum, domnul Copos rămâne patronul Rapidului", a explicat oficialul rapidist.