Fotbal: Ion Taban - Nu suntem morţi, clubul Rapid este viu, îşi continuă activitatea
Preşedintele Consiliului de administraţie al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Ion Taban, a explicat că pe 7 decembrie va fi admisă de tribunal cererea de insolvenţă a grupării de sub Grant, iar în următoarele 1-2 luni va trebui conceput un plan de reorganizare a clubului ce va trebui aprobat de judecătorul sindic.
"Nu suntem morţi, clubul este viu, îşi desfăşoară activitatea în această perioadă, dar vrem să redresăm clubul. Nu s-a dus Rapidul în Divizia C, cum am citit, a adăugat Taban. Va fi o perioadă grea, în care avem nişte proceduri, etape pe care trebuie să le parcurgem împreună cu administratorul judiciar şi un administrator special din partea clubului. Vom căuta să găsim soluţii pentru un plan de reorganizare cât mai rapid, în maxim 2 luni".
Din momentul în care Rapidul intră în procedura de insolvenţă, clubul nu mai poate evolua în cupele europene, decât la un an după ce iese din această situaţie, care conform legii poate dura până la 2 ani cu drept de prelungire încă un an.
Ion Taban a precizat că FC Rapid trece printr-o situaţie delicată de 3 ani, perioadă în care s-a încercat redresarea financiară a clubului prin performanţe sportive şi diverse proiecte, care nu s-au realizat. Au existat şi două tentative de vânzare a Rapidului, în 2008 şi în această toamnă, care nu s-au concretizat. Finanţarea clubului în ultimii 3 ani, a adăugat Taban, a fost făcută exclusiv de acţionarul majoritar, George Copos, la care s-au adăugat sumele provenind din drepturile de televizare, de la UEFA prin participarea în Europa League, contracte publicitare şi reţeta din vânzarea biletelor.
Taban a infirmat existenţa, în afara patronului Copos, a unor persoane care au finanţat Rapidul cu milioane de euro, dezminţind ştirile de acest gen apărute în media.
Procedura de insolvenţă este singura care poate salva clubul, a precizat Ion Taban, care le-a cerut fanilor să nu se alarmeze: "Procedura de insolvenţă este singura care ne poate ajuta să traversăm această perioada delicată, ca să asanăm lucrurile, să putem să salvăm Rapidul. Este singura modalitate, din păcate. În perioada următoare, de 3 luni, vom elabora şi aproba, conform procedurilor din legea insolvenţei, acel plan de reorganizare, care trebuie să ducă la salvarea clubului. Clubul va fi reorganizat din temelii".
Rapid are datorii de 29 milioane euro, dintre care 21 milioane euro către George Copos sau firmele sale. "În masa creditorilor, sumele care au fost finanţate de Copos personal şi prin societăţile pe care le conduce, sunt cele mai mari. Este vorba de 21 milioane euro. Domnul Copos este dispus să renunţe la o foarte mare parte din aceşti bani, pentru că planul de reorganizare trebuie să fie un plan real, care, pe perioada insolvenţei, trebuie să asigure desfăşurarea activităţii curente şi plata eşalonată către creditori înregistraţi la data de 2 decembrie 2012. Acesta este un lucru pozitiv, să renunţi la 10-14 milioane euro, şi ne dă speranţa că toţi creditorii vor înţelege că această insolvenţă trebuie să ducă la salvarea clubului".
Practic, clubul va negocia cu toţi creditorii, inclusiv angajaţi şi jucători, care pot obţine, în funcţie de negocieri, până la 30 la sută din datorii. Jucătorii vor putea face apel însă la legile sportive, dacă nu sunt de acord cu reducerile impuse de club. Lotul Rapidului se va reduce în perioada imediat următoare de la 34 jucători la un efectiv mai mic.
Copos va rămâne în continuare patronul clubului pe perioada procedurii de insolvenţă şi va asigura sumele necesare supravieţuirii echipei.
Clubul giuleştean va primi asistenţă pe perioada procedurii de insolvenţă de la avocatul spaniol Josep Vandellas, specializat pe drept sportiv, cel care a ajutat FR de Box în apelurile la TAS împotriva AIBA. "Nu e ceva nou, poate în fotbalul românesc sună a scenariu apocaliptic, dar nu e nimic mai departe de realitate. Procedura de insolvenţă este un instrument pus la dispoziţie de legislaţie pentru a se proteja de situaţiile complicate. Nu e decât un exerciţiu de responsabilitate din partea conducătorilor clubului pentru a se evita o situaţie fără ieşire", a explicat Taban.
Constantin Zotta, preşedintele executiv al Rapidului, a confirmat plecarea sa din Giuleşti şi şi-a asumat partea sa de responsabilitatea în situaţia actuală. El a adăugat că până în acest moment nu a primit niciun memoriu de la Liga Profesionistă de Fotbal pentru rezilierea contractului vreunui jucător.
"Eu nu pot să spun că nu sunt vinovat de eşecul acestei situaţii. Eu am venit la Rapid în noiembrie 2011, când am găsit o situaţie. Am propus în februarie trecut un plan de reorganizare bazat pe acel fair-play financiar şi iată că ajungem că ne lovim de cerinţele acelui fair-play financiar, care nu ar fi dus aici. Nu s-a mers pe strategia propusă de mine, am susţinut proiectele propuse de alţii şi iată-ne în această situaţie. Dar această situaţie poate fi depăşită, cu acel plan de reorganizare care trebuie să fie real. Cheltuielile să fie egale cu veniturile, ba mai mult, să poţi achita şi din datoriile vechi. Nu mă dau la o parte când suntem criticaţi şi ăsta e motivul pentru care am rămas. Drumurile noastre se vor despărţi, dar nu acesta este subiectul acum", a spus Zotta.