Insider: În 1953, Wernher von Braun a prezis că cineva numit Elon va conduce oamenii către Marte şi se va autointitula "împărat marţian"

Elon Musk
Elon Musk (Getty Images)

În octombrie, Elon Musk, CEO şi fondator al companiei SpaceX, a suţinut că în 2024 oamenii vor pune piciorul pe Marte. Miliardarul crede că singura modalitate de a salva viitorul umanităţii este colonizarea spaţiului, potrivit unui articol publicat de Business Insider.

„Dacă facem ca viaţa să fie multiplanetară, poate să vină o zi în care unele plante şi animale mor pe Pământ, dar vor putea trăi pe Marte”, a scris pe Twitter Musk la mijlocul lunii aprilie.

Ceea ce probabil Musk nu ştia era că destinul său era deja fixat. Nu în stele, ci pe hârtie.

În 1953, a fost publicată o carte care prezicea că un „Elon” ar duce oamenii pe Marte.

Pe 30 decembrie, Musk a citat o replică populară din „Tânărul Frankenstein” pe Twitter: „Destin, destin. Nu pot scăpa de el”.

În ciuda originii sale fictive, citatul se referă, de fapt, la idei despre predestinare, conform cărora viaţa fiecărui om este deja predeterminată fie prin designul divin, fie prin genetică.

După ce Musk a trimis mesajul despre destin pe Twitter, un coleg utilizator de Twitter, Toby Li, i-a răspuns: „Vorbind despre destin, ştiaţi că volumul lui Wernher von Braun din 1953 'Proiectul Marte', făcea referire la o persoană numită Elon care ar aduce oamenii pe Marte? Destul de bizară treabă".

Cartea la care se referă este „Proiectul Marte: o poveste tehnică”, scrisă de Wernher von Braun, unul dintre părinţii zborului spaţial şi arhitect spaţial, de origine germană.

Von Braun a fost o mare personalitate în dezvoltarea rachetelor cu care Germania nazistă bombarda Marea Britanie, şi ulterior un pionier al tehnologiei spaţiale a rachetelor în Statele Unite. Între anii douăzeci şi începutul anilor treizeci, a lucrat la programul de dezvoltare a rachetelor Germaniei naziste.

După război a fost mutat în secret în SUA, împreună cu 1.600 de oameni de ştiinţă, ingineri şi tehnicieni germani, ca parte a unui program secret numit operaţiunea Paperclip.

Cartea de non-ficţiune a lui Von Braun nu este un eseu standard; inginerul german foloseşte o naraţiune pentru a explica cititorului obişnuit cum ar putea arăta o călătorie pe Marte în Războiul Rece.

Problema este că explicaţia utilizatorului Toby Li nu este pe deplin exactă. În cartea sa, Von Braun nu spune că o persoană pe nume Elon ar conduce omenirea pe Marte, ci mai degrabă că numele poziţiei liderului respectiv ar fi „Elon”.

Acest lucru a fost clarificat de un alt utilizator Twitter, Pranay Pathole, care a furnizat versiunea în limba engleză a cărţii.

Paragraful în cauză spune: „Guvernul marţian era condus de zece bărbaţi, al căror lider a fost ales prin sufragiu universal timp de cinci ani şi numit 'Elon'. Două camere ale Parlamentului au adoptat legile care urmau să fie administrate de Elon şi de cabinetul său".

Într-o actualizare temporară a profilului său de Twitter, Musk s-a proclamat împărat al lui Marte.