Înlăturarea miturilor despre artrită

Exerciţii lente precum înotul pot ajuta încheieturile afectate de artrită
Exerciţii lente precum înotul pot ajuta încheieturile afectate de artrită (prin bunăvoinţa Arthritis Research UK)

În timpul Săptămânii Naţionale a Artritei care are loc săptămâna aceasta, profesioniştii din domeniul sănătăţii vor încerca să înlăture unele concepţii greşite despre artrită, după ce un studiu a relevat că publicul britanic înţelege prea puţin această boală.

Aproape jumătate dintre cei intervievaţi de Arthritis Research UK cred că artrita, care este cauza majoră pentru durere şi invaliditate în Marea Britanie, înseamnă doar "dureri când ajungi bătrân". Şi aproape o treime presupun că nu poţi face nimic şi că trebuie doar să trăieşti cu durerea.

Medicii găsesc rezultatele sondajului îngrijorătoare şi speră că această campanie va oferi oamenilor mai multe cunoştinţe despre prevenirea sau ameliorarea simptomelor. Dr. Anisur Rahman, profesor de reumatologie la University College din Londra, susţine că mesajul din această săptămână are legătură cu "înlăturarea mitului".

Artrita are mai multe forme care afectează oasele, articulaţiile şi muşchii, cauzând durere, umflare şi rigiditate. Unele forme determină organismul să se auto-atace.

"Există 200 de boli diferite care pot cauza dureri articulare, unele rare, altele obişnuite", susţine Rahman, care este şi purtătorul de cuvânt al departamentului de caritate al Arthritis Research UK .

"Este important să se ştie ce tip de artrită are o persoană", susţine Rahman. "Ea poate afecta oameni de toate vârstele, chiar şi copii. Există oameni care au dezvoltat artrită înainte ca să-şi poată aminti. Atât de repede poate începe artrita."

Zece milioane de oameni suferă de artrită în Marea Britanie, conform estimărilor Colegiului Regal de Medici Generalişti. Forma cea mai comună este osteoartrita (OA), o pierdere a cartilajului la capătul articulaţiilor, cum ar fi genunchii şi şoldurile, care afectează în principal persoanele în vârstă.

Poliartrita reumatoidă (RA), când sistemul imunitar al organismului se auto-atacă, este cea de-a doua boala ca răspândire. Ea poate începe la orice vârstă.

Cu toate acestea, Rahman subliniază că nu este inevitabil ca toate persoanele în vârstă să aibă simptome de artrită; factorii genetici joacă un rol important. Nu există în prezent medicamente care să inverseze osteoartrita, foarte mulţi suferinzi bazându-se pe analgezice sau pe intervenţii chirurgicale, cum ar fi înlocuiri de genunchi şi de şold.

"Există o mulţime de lucruri pe care oamenii le pot face pentru ei înşişi: excesul de greutate este un factor de risc pentru osteoartrită, în special în genunchi şi şolduri, astfel încât păstrarea unei greutăţi sănătoase este importantă", susţine Rahman. "A fi activ este important: efectuarea de exerciţii fizice uşoare cum ar fi înotul sau mersul pe jos."

Rahman spune că oamenii pot afla mai multe despre cauzele şi tratamentul artritei pe site-ul Arthritis Research UK.

Tratarea artritei

O persoană care suferea dureri de spate şi care era "aplecată ca o doamnă în vârstă", la numai 42 de ani, a descoperit un nou stil de viaţă după participarea la o experienţă clinică de 12 săptămâni ce implica yoga - la Universitatea din York - destinată în mod special durerilor inferioare de spate.

Deşi Ruth Perrin a mai făcut yoga înainte timp de ani de zile, ea s-a oprit timp de 12 luni după apariţia unor dureri cumplite de spate. "Eram îngrijorată în privinţa mişcării şi nu am vrut să îmi agravez durerile", susţine Ruth. Ruth a încercat analgezice şi diferite terapii, dar fără niciun rezultat. Practicarea de yoga cu instrucţiuni şi la domiciliu a avut rezultate dramatice.

"La început, una din cele mai simple poziţii era să stau drept, dar eu nu puteam să fac asta fără să am dureri foarte foarte mari. În trei-patru săptămâni, puteam să fac asta fără niciun fel de durere.

"Pentru că a funcţionat, efectul pozitiv din punct de vedere emoţional a fost uimitor: o senzaţie de uşurare că în sfârşit ceva funcţiona. Fără ele nu sunt sigură unde m-aş fi aflat acum. Sunt foarte recunoscătoare că am reuşit să particip la acel experiment", spune Ruth.

După patru ani de când a început să facă experimentul, Ruth mai are doar puţine probleme cu spatele.

Experţii sunt de acord că yoga şi Tai Chi sunt benefice pentru persoanele cu diferite tipuri de artrită, oferind oamenilor un sentiment de control asupra situaţiei lor şi ajutându-i să adopte un stil de viaţă sănătos.

Studiile clinice privind uleiul de ciuboţica cucului şi uleiul de ficat de cod, luate în concentraţii mari, au arătat un efect în alinarea durerii şi în scădere necesităţii de a utiliza alte analgezice.

Terapiile complementare, cum ar fi acupunctura, au avut de asemenea rezultate pozitive, alături de schimbările de dietă şi ale stilului de viaţă.

Sue Kalicinska este un acupuncturist din Londra, care a practicat această tehnică 25 de ani. Ea explică faptul că, din punctul de vedere al medicinii chineze, conceptul de "umed" poate provoca osteoartrită. Traiul în climatul britanic umed şi consumarea unei diete bogate în alimente "umede", cum ar fi produsele lactate care formează mucus, îi poate predispune pe oameni la osteoartrită.

"Am tratat [artrita] multă vreme. Îi pot ajuta pe oameni să capete o mai mare mobilitate. Dacă boala este abia la început, se poate de multe ori ţine sub control; cu cât este cineva mai tânăr, cu atât se poate obţine o inversare mai rapidă", susţine Sue.

Sue a tratat o doamnă în vârstă de 40 de ani, care a venit la ea cu un picior umflat şi trebuia să meargă cu ajutorul unui baston. "Medicii nu au putut descoperi cauza inflamaţiei. Ei au văzut inflamaţia de acolo, dar i-au spus că trebuie să trăiască cu ea. O tratez de aproape un an şi deja merge fără baston. Îmbunătăţirea este cu adevărat remarcabilă", a afirmat Sue.

"Acupunctura este importantă pentru că lucrezi direct cu fluxul de energie, reintroducându-l prin încheieturile deteriorate."

Pentru persoanele cu poliartrita reumatoidă, Sue recomandă o dietă săracă în carbohidraţi, cu proteine foarte slabe şi legume. Ea a descoperit că o băutură pe baza de oţet de cidru şi miere, recomandată de Clinica Margaret Hills din Warkwickshire, ajută la înlăturarea depozitelor din articulaţii.

"Am avut odată o clientă care a suferit un incident traumatic major în căsătorie; acel incident i-a produs o mare umilinţă. Acela a fost momentul când a început poliartrita reumatoidă. Organismul se poate auto-ataca dacă eşti supărată pe tine la un nivel profund. În ceea ce priveşte osteoartrita, există un aspect de rigiditate, lucrurile devin blocate; o persoană trebuie să fie mai flexibilă în gândirea sa", susţine Sue.

Experţii în poliartrita reumatoidă au constatat că o dietă mediteraneană bazată pe carne albă şi o reducere a aportului de carne roşie ajută la diminuarea simptomelor.

Medicamentele biologice, care sunt proteine – cum ar fi anticorpii – create mai degrabă în sisteme biologice, decât prin mijloace chimice, suprimă sistemul imunitar şi reduc atacul asupra articulaţiilor pentru cei care suferă de poliartrita reumatoidă.

Preşedintele Societăţii Britanice de Reumatologie, Dr. Chris Deighton, care este specialist de poliartrită reumatoidă la Spitalul Royal Derby, susţine că în cazul pacienţilor care nu răspund la medicamente convenţionale, medicamente biologice pot face o mare diferenţă. El a tratat o mamă singură ce avea în jur de 20 de ani, cu trei copii în vârstă de 5 ani, care a dezvoltat poliartrita reumatoidă în formă foarte severă.

"A avea dureri, umflături şi rigiditate peste tot, dar mai ales la mâini şi picioare. Abia le putea mişca, nu putea sta în picioare, nu putea strânge ceva în mână, nu putea să aibă grijă de copiii ei", spune Deighton. "Am tratat boala foarte intens, mai întâi cu doze mari de steroizi, apoi am trecut-o repede pe medicamente care schimbau boala. Ea se simte mult mai bine acum."

Deighton recunoaşte că medicamentele au efecte secundare, steroizii de exemplu putând provoca osteoporoză, iar medicamente biologice putând provoca o predispoziţie la infecţii.

El încearcă să ajute pacienţii să treacă la alte forme de tratament cât mai curând posibil, mai degrabă decât să îi lase să ia steroizi pe termen lung.

"Nu ne complacem când vine vorba de această boală", a declarat Deighton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură