Iniţiativa lui Dodon de partajare a profiturilor BNM pentru acoperirea „furtului miliardului”, aprobată în Parlament
alte articole
Parlamentul de la Chişinău a aprobat în lectură finală, vineri, 6 martie, proiectul de lege prin care se propune instituirea unui nou mod de alocare şi distribuire a profitului disponibil al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat.
Amendamentele mai prevăd modificarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat.
Astfel, preşedintele Igor Dodon salutând votul deputaţilor PSRM şi PDM a declarat că iniţiativa face ca recuperarea „miliardului furat” să nu mai fie din buzunarele cetăţenilor, ci din contul sistemului bancar, mai precis din o parte a profitului BNM. „Urmează să găsim şi alte soluţii pentru ca cetăţenii să nu mai plătească nimic pentru pagubele provocate de frauda bancară.”
Opoziţia parlamentară a votat împotriva proiectului de lege privind instituirea unui nou mod de alocare a profitului BNM propus de Igor Dodon.
Deputatul PAS, Lilian Carp, a ţinut să sublinieze de la tribuna parlamentară că în an electoral, proiectul de lege nu face nimic altceva decât să ia banii din altă sursă şi nu din bugetul Republicii Moldova. Însă frauda bancară nu este recuperată.
„Banii se iau din veniturile BNM, care tot sunt acumulaţi dintr-o anumită activitate, fluctuaţii valutare, alte acţiuni şi îi întoarce diaspora, care munceşte şi nu cea care a plecat cu bani”, a adăugat Lilian Carp.
Centrul Analitic Independent Expert-Grup a susţinut că iniţiativa lui Dodon de transpunere parţial pe umerii BNM a poverii legate de “furtul miliardului” este o camuflare a lipsei reale a progresului în dosarul fraudei bancare.
Mai mult, experţii au atenţionat că practica de partajare a profitului băncilor centrale cu bugetul de stat este considerată una detrimentală pentru independenţa autorităţilor monetare, fapt ce afectează credibilitatea acestora şi, respectiv, capacitatea de a promova o politică monetară echilibrată şi de a asigura stabilitatea macro-financiară a ţării.
Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a afirmat că toţi banii furaţi trebuie să fie returnaţi în ţară de către organele de urmărire penală şi transferaţi BNM fără joaca de-a profitul. „Igor Dodon nu a acceptat măcar ideea micşorării dobânzii, întrucât BNM a acordat creditele de urgenţă în 2014 celor trei bănci devalizate cu dobânda de 0,1 %, iar cetăţenii achită în prezent această sumă cu 5% dobândă.”
„Încă niciodată Guvernul Moldovei nu a planificat să cheltuie atâţia bani, cu surse de finanţare incerte”, a menţionat fostul ministru al Finanţelor, Natalia Gavriliţa precizând că transferul unor venituri dintr-un buzunar al statului - BNM în altul - Ministerul Finanţelor nu înseamnă uşurarea poverii de pe umerii cetăţenilor.