Premierul Ion Chicu, despre protestul istoricilor: „Nu irosim banii statului pe pseudo-cercetători”

Angajaţii Institutului de Istorie au acuzat autorităţile socialiste că încearcă să lichideze domeniul cercetării şi să rescrie istoria, atentând la identitatea naţională a cetăţenilor R. Moldova.
Ion Chicu, prim-ministru al R. Moldova
Ion Chicu, prim-ministru al R. Moldova (gov.md)

Reacţionând la protestul de joi al zecilor de cercetători de la institutele de istorie, patrimoniu cultural şi de filologie, subordonate anterior Academiei de Ştiinţe a Moldovei, premierul Ion Chicu a declarat că autorităţile sunt gata să plătească pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină şi multe alte domenii. „Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolaţi în proiecte politice”, a relatat IPN, citat de Radio Europa Liberă.

Prim-ministrul moldovean a specificat că bugetul alocat pentru ştiinţă şi cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 şi constituie 545 de milioane de lei. „Ce-aţi livrat societăţii în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, a remarcat acesta.

Într-o acţiune de protest ad-hoc, care a avut loc pe 5 martie în faţa Guvernului de la Chişinău, angajaţii Institutului de Istorie au anunţat că au creat un comitet de grevă şi au îndemnat colegii din alte instituţii similare să procedeze la fel pentru a-şi putea coordona activităţile. Istoricii au acuzat puterea că încearcă să lichideze domeniul cercetării şi să rescrie istoria, atentând la identitatea naţională a cetăţenilor R. Moldova.

„Asalt asupra identităţii noastre naţionale, asupra istoriei noastre recente, pentru că se vrea o altă istorie, rescrisă”, a precizat Andrei Ţurcanu, doctor în filologie, profesor universitar, poet, publicist, critic şi istoric literar român, deputat în primul Parlament al R. Moldova.

Fostul ministru al Educaţiei, liberala Corina Fusu a notat, în context, că se doreşte ca institutele de cercetare ştiinţifică în domeniile umanistice să fie lichidate de către „clanul Putin-Dodon”, pentru că cercetătorii de aici au stat mereu la straja limbii şi istoriei românilor şi a valorilor europene.

Angajaţii Institutului de Istorie au avertizat că vor relua protestul marţi, pentru că noul sistem de finanţare a cercetării dezavantajează clar domeniile umaniste, iar unele domenii, ca istoria contemporană sau filozofia au rămas fără finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe