Iniţiativă legislativă pentru unirea Republicii Moldova cu România. Ce îşi propun semnatarii

Peste 30 de ONG-uri din cadrul Platformei Civice Acţiunea 2012 au elaborat o iniţiativă legislativă care are ca scop final unirea Republicii Moldova cu România. Pentru a putea promova în Parlament această iniţiativă, reprezentanţii ONG-urilor au început să strângă semnături şi şi-au propus să ajungă la 200.000 de adeziuni pentru acest proiect.
Marş pentru reîntregire 2012 - Basarabia Pământ Românesc (poză de arhivă) (Gela Lazăr/Epoch Times)
Cristina Boiangiu
15.04.2013

Peste 30 de ONG-uri din cadrul Platformei Civice Acţiunea 2012 au elaborat o iniţiativă legislativă care are ca scop final unirea Republicii Moldova cu România. Pentru a putea promova în Parlament această iniţiativă, reprezentanţii ONG-urilor au început să strângă semnături şi şi-au propus să ajungă la 200.000 de adeziuni pentru acest proiect.

“Din 15 aprilie, vom avea corturi instalate în 15 oraşe din România pentru a strânge semnături. Vom avea şi echipe mobile care vor merge prin satele din apropiere, din poartă în poartă, pentru a strânge semnături. Mai mulţi directori de muzee şi teatre ne-au promis că vor instala, la sediile lor, puncte de colectare a semnăturilor. Ne-am propus ca această activitate să dureze patru luni, dacă vom obţine mai repede cele 200.000 de semnături, vom încheia campania, dacă nu, o vom prelungi”, a declarat, pentru Epoch Times, Nicu Gusan, membru voluntar al Platformei Civice Acţiunea 2012.

Unirea României cu Republica Moldova se face treptat, prin legi, este mesajul pe care îl transmit autorii iniţiativei legislative.

“Facilitarea procesului de obţinere a vizelor, o instituţie pentru gestionarea relaţiilor cu Republica Moldova în subordinea prim-ministrului şi asistarea de către un birou special în cadrul procesului de integrare a studenţilor basarabeni în mediul socio-cultural din România sunt doar câteva dintre propunerile cuprinse în iniţiativa legislativă cetăţenească. Pe parcursul următoarelor patru luni, peste 1.000 de voluntari vor colecta semnături de susţinere a legii în cadrul campaniei "Aducem Basarabia acasă", au precizat iniţiatorii.

Până în prezent, în favoarea acestei iniţiative s-au pronunţat 116 parlamentari români care au anunţat că vor sprijini iniţiativa asociaţiilor, după cum au precizat reprezentanţii Platformei Civice Acţiunea 2012.

“Aducerea Basarabiei acasă este o preocupare care vine de jos, dinspre popor şi va fi preluată de către parlamentari din întreg spectrul politic. Ţinem neapărat să colectăm aceste semnături pentru a arăta fraţilor basarabeni că noi, românii din ţară, nu i-am uitat niciodată”, a declarat Mihai Nicolae, unul dintre autorii iniţiativei.

Lansarea campaniei referitoare la unire a avut loc la împlinirea a patru ani de la revoltele anti-comuniste din aprilie 2009 de la Chişinău, unde zeci de mii de tineri au ieşit în stradă cu drapele româneşti, cerând reunirea cu patria-mamă.

“Ne sunt necesare 100.000 de semnături pentru a putea merge în Parlament cu această iniţiativă legislativă, dar ne-am gândit să strângem 200.000 pentru a evita situaţiile în care mai apar erori şi contestaţii şi s-ar putea pune la îndoială numărul adeziunilor. După strângerea semnăturilor, avocaţii noştri vor merge în Parlament cu iniţiativa. Vom încerca să convingem cât mai mulţi parlamentari să fie de acord cu aceasta”, a precizat Nicu Gusan.

Iniţiatorii cer ca procesul de obţinere a vizelor pentru România să fie mai simplu decât în prezent, când li se cere cetăţenilor moldoveni să demonstreze că au 500 de euro în conturi şi să prezinte multe documente, pentru studenţii basarabeni să se înfiinţeze un oficiu ai cărui reprezentanţi să-i ajute să se integreze mai uşor şi să monitorizeze sistemul de admitere a acestora în facultăţi etc.

“Am dori ca românii din Republica Moldova să aibă acces mai uşor pe piaţa muncii din România, în prezent au nevoie de vize şi multe acte. Mai solicităm crearea de facilităţi pentru cetăţenii din Moldova care vin în România, cum ar fi acordarea de reduceri pe mijloacele de transport în comun, acordarea de indemnizaţii pentru veteranii de război. Noi lucrăm de mult timp la această iniţiativă şi avem ca scop unirea Basarabiei cu România. Unirea credem că se va face prin intermediul legilor. După doi ani de activitate în România, credem că e timpul să trecem la un alt nivel, în afară de cel cultural, pe care s-a mers până acum”, a afirmat Nicu Gusan.

Ce prevede iniţiativa legislativă

“Aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană a permis îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi, respectiv, de dezvoltare şi integrare europeană, iar apropierea de Republica Moldova este continuarea firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române. Proiectul de lege, dincolo de implicaţiile sale politice, priveşte dezvoltarea comună culturală, educaţională, socială şi economică a cetăţenilor din cele două state, precum şi alte aspecte”, se arată în expunere de motive privind iniţiativa legislativă a cetăţenilor pentru promovarea proiectului de lege-cadru privind statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României.

Republica Moldova reprezintă, sub aspectul structurii etnice, cel de-al doilea stat românesc, cu o suprafaţă de 33.843 de kmp şi o populaţie de 3.938.679 de locuitori, dintre care 72,20% s-au declarat români şi moldoveni, potrivit datelor recensământului din 2004.

În iniţiativa legislativă se prevede înfiinţarea Oficiului pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova, în subordinea directă a premierului României.

“România oferă un regim special cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi persoanelor juridice din Republica Moldova, în limitele permise de normele europene şi de tratatele internaţionale la care România este parte. Prin aplicarea prezentei legi nu se aduce nicio atingere independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova”, se arată în proiectul de iniţiativă.

Autorii iniţiativei mai propun ca România să instituie pentru cetăţenii Republicii Moldova un permis de muncă special, valabil numai pe teritoriul ţării noastre, pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitate de reînnoire, şi care acordă moldovenilor acelaşi drept la muncă şi aceleaşi drepturi conexe precum cele valabile pentru cetăţenii români.

“În fiecare an şcolar şi universitar, se va aloca un număr substanţial de burse pentru elevi şi studenţi originari din Republica Moldova. Acest număr de burse nu poate fi mai mic decât cel prevăzut de Hotărârea Guvernului României nr.968/2000. Se constituie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Biroul pentru Integrarea Studenţilor şi Elevilor Originari din Republica Moldova. Biroul pentru Integrarea Studenţilor şi Elevilor Originari din Republica Moldova va acorda servicii gratuite de consiliere multidisciplinară şi de asistare pe lângă autorităţile şcolare şi universitare cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la studii în România în vederea cazării acestora în bune condiţii şi a integrării lor optime în comunitatea şcolară sau universitară în care activează. Biroul pentru Integrarea Studenţilor şi Elevilor Originari din Republica Moldova va organiza examene de admitere pentru candidaţii la bursele oferite de statul român”, se mai menţionează în proiect.

Moldovenii care doresc să viziteze România trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere necesară obţinerii vizei de scurtă şedere, în cuantum de 30 de euro/zi, dar nu mai puţin de 150 euro ori echivalentul în valută convertibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor