India şi Nepal sub apă
"Inundaţiile ne-au lovit în mod grav. Facem tot posibilul pentru a minimiza pierderile şi a salva cât de multe vieţi putem", a declarat joi ministrul indian Vijay Bahugun, pentru AsiaNews.
Între timp, salvatorii încearcă să ajungă, cu elicopterul şi pe jos, la cele aproape patru mii de persoane blocate de alunecările de teren într-o vale îngustă, lângă templul hindus din Kedarnath, situat în Himalaya, la 3.600 de metri deasupra nivelului mării.
Statul Indian şi Nepalul sunt afectate de ploile torenţiale care cad de câteva zi în mod violent (sunt considerate cele mai violente din 1960). Zonele cele mai afectate sunt cele din India de nord şi regiunile de vest ale Nepalului. Cele două guverne au pus în funcţiune toate forţele disponibile, inclusiv pe cele militare, pentru a face faţă situaţiei. Până în prezent, raportul oficial vorbeşte de mai mult de 130 de morţi şi cel puţin 100.000 de pelerini hinduşi blocaţi. Au fost raportate daune grave ale caselor şi infrastructurilor.
Potrivit datelor publicate de către autorităţi, 35 de oameni au murit în Nepal copleşiţi de noroi şi 2.500 de case au fost distruse. Mii de oameni încă aşteaptă să fie salvaţi. Cel puţin 2.000 de pelerini hinduşi indieni sunt blocaţi în diferite zone ale regiunii. Podurile şi drumurile sunt impracticabile, iar acest lucru face ca operaţiunile de salvare să devină foarte dificile. Având în vedere situaţia de urgenţă, noaptea trecută, guvernul a alocat 10 milioane de rupie (aproximativ 79.500 de euro) şi a pus la dispoziţie patru elicoptere, iar altele 10 lucrează în operaţiunile de salvare.
Nepalul nu are o pregătire adecvată în managementul şi prevenirea dezastrelor. Astfel, în fiecare an începutul sezonului ploios provoacă mari daune.
Ploile monsonice care s-au abătut asupra Indiei, mai devreme decât era prevăzut, au provocat alunecări de teren şi inundaţii care s-au soldat, de asemenea, cu pierderi grave.