India şi China refuză să plătească mai mult pentru petrolul rusesc

(Captură Foto)

Planurile guvernului rus de a diminua reducerile la preţul petrolului pe care e nevoit să le acorde puţinilor cumpărători ce i-au mai rămas s-au lovit de probleme. Potrivit The Moscow Times, preţul petrolului Urals, principala categorie de petrol din Rusia, care reprezintă aproape 60% din totalul exporturilor, continuă să se situeze la niveluri aproape la jumătate faţă de Brent.

Scăderea abruptă a ţiţeiului rusesc a început în noiembrie, cu Urals scăzând de la peste 70 de dolari pe baril la 50 de dolari, coborând la 40 de dolari în decembrie şi apoi din nou sub acest nivel în ianuarie. Potrivit Argus, agenţia de preţuri folosită de guvernul rus, Urals nu a depăşit 45 de dolari în ultimele zile.

India şi China sunt conştiente de faptul că Rusia depinde de ele, astfel că au refuzat să plătească mai mult pentru petrolul rusesc, în contextul în care mai mult de 80% din exporturile de petrol ale Rusiei merg în Asia.

Ba mai mult, reducerile pentru India - cel mai mare cumpărător, care preia fiecare al doilea baril scos din porturi de către petroliere - sunt în creştere şi au atins niveluri record.