Incredibil - Părinţi fără voie; o familie din Cluj se luptă de doi ani să demonstreze că ’’copilul lor’’ nu este al lor

Ursulet de plus. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Bogdan Costea
19.10.2012

O familie din Cluj-Napoca s-a trezit, în urmă cu şase ani, cu un asistent social la uşă, care îi anunţa că au un băiat, aflat într-o casă de copii din judeţul Timiş. Ulterior, s-a dovedit că minorul a devenit al lor printr-o greşeală birocratică, numai că cei doi clujeni se luptă de mai bine de doi ani în instanţă să obţină anularea certificatului de naştere al copilului pe care nu îl cunosc, dar ai cărui părinţi sunt, potrivit actelor.

Cei doi soţi au făcut cercetări pentru a afla ce e cu minorul în al cărui certificat de naştere ei sunt trecuţi ca părinţi. Aşa au aflat că, în toamna lui 2003, o femeie, care spunea că provine din judeţul Sălaj şi se numeşte Rusu Camelia şi-a abandonat copilul în maternitate. Inspectorii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Timiş au încercat să dea de urma părinţilor, al căror micuţ, Andrei, fusese abandonat peste noapte. Nu au găsit-o în evidenţe pe Rusu Camelia, dar au găsit o altă femeie, clujeanca Rus Carmen, pe care au făcut-o mama lui Andrei. Cel puţin în acte.

"Am primit acea hârtie de la instanţă prin care eram chemaţi să semnăm că suntem de acord să fim părinţii acelui copil. Atunci am intrat în panică, pentru că era o hârtie oficială prin care declaram că, efectiv, noi suntem părinţii acelui copil. Am mers apoi la Primărie, unde juristul a făcut o hârtie oficială prin care s-au cerut nişte lămuriri Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului. De acolo a început toată tevatura", îşi aminteşte Adrian Rus.

Avocata familiei Rus explică cum s-a ajuns la această încurcătură de nume. "Clienţii mei au devenit părinţi în baza unui act emis de către Serviciul comunitar de Evidenţa Persoanelor din Zalău, care spune că la adresa făcută de către cei de la Timişoara, prin care se solicită extrasul de naştere pentru Pop Camelia, care a abandonat pe minorul Rus Andrei în spital, ’’vă facem cunoscut că în actele de stare civilă nu există înregistrată persoana în cauză, însă din verificările efectuate în baza de date rezultă că mama copilului Rus Andrei, este Rus Carmen Emilia, născută Pop’’. Pe baza acestui act mai apoi se trimite către Timişoara şi certificatul de căsătorie a reclamanţilor, care sunt ulterior trecuţi părinţi", arată Claudia Ţicudean.

A urmat procesul. În 2010, soţii Rus au dat în judecată 12 instituţii ale statului şi au cerut în instanţă anularea certificatului de naştere care îi face părinţi fără voie. Judecarea cauzei a început la Timişoara, dar a fost mutată la Cluj. După doi ani de perindări în instanţă, procesul încă nu este finalizat, iar soţii Rus s-au văzut nevoiţi să scoată din buzunar 3.000 de lei, ca să facă testele ADN prin care să dovedească faptul că nu ei sunt părinţii copilului, acum aflat în grija unui asistent maternal.

Pe toată durata procesului, niciun reprezentant al instituţiilor statului care au comis această greşeală birocratică nu au contactat familia Rus din Cluj-Napoca. "Nu ştiu ce spun ei, eu nu m-am întâlnit cu niciun jurist, nu am fost sunat niciodată de nimeni, că o fi de la Consiliul Judeţean, că o fi de la Primăria din Zalău... să-şi recunoască vina. Nu a venit nimeni. Mă lupt singur", este concluzia dureroasă a bărbatului, victima unei greşeli birocratice.

În 6 august familia din Cluj a mers la Institutul Mina Minovici din Bucureşti, pentru a li se recolta probe în vederea testului ADN. Adrian Rus a plătit pentru teste 3.000 de lei, salariul bărbatului pe două luni. "Ca să dovedesc ce? Nu ştiu ce să dovedesc!", spune acesta. "Doamna judecător a hotărât să ne facem testele de paternitate, deşi toate hârtiile converg, e o greşeală de nume, Rusu Camelia nu va fi niciodată Rus Carmen Emilia".

Chiar dacă probele au fost prelevate în urmă cu două luni, Adrian Rus susţine că testul nu a fost încă realizat, aşa că instanţa din Cluj încă aşteaptă rezultatele acestuia.

Următorul termen în procesul aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca este pe 5 decembrie. Soţii Rus speră ca atunci coşmarul lor să se încheie, iar viaţa lor şi ai celor doi copii pe care îi au împreună, să reintre pe făgaşul normal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor