Începe din nou în Libia / SUA invitată să bombardeze Daesh

Avioanele de luptă americane au desfăşurat lovituri aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Libia, după o cerere de ajutor din partea guvernului. Obiectivul ar fi de a susţine trupele guvernamentale în lupta pentru oraşul Sirte.
Un luptător din forţele libiene aliate Guvernului de Acord Naţional, care este susţinut de ONU, se adăposteşte în timpul unei bătălii cu jihadiştii Statului Islamic în oraşul Sirte, Libia, 31 iulie 2016.
Un luptător din forţele libiene aliate Guvernului de Acord Naţional, care este susţinut de ONU, se adăposteşte în timpul unei bătălii cu jihadiştii Statului Islamic în oraşul Sirte, Libia, 31 iulie 2016. (Captură Foto)

Armata americană a desfăşurat lovituri aeriene împotriva ţintelor din Libia ale grupului jihadist Statul Islamic, ca răspuns la o cerere făcută în acest sens de Guvernul de Acord Naţional (GAN), a declarat luni Pentagonul.

Raidurile au fost autorizate de preşedintele Barack Obama, după ce au fost recomandate de secretarul american al apărării Ashton Carter.

Loviturile aeriene au fost desfăşurate împotriva unor ţinte situate în oraşul Sirte şi în jurul acestuia, a declarat premierul libian Fayez Seraj.

GAN, situat la Tripoli, a lansat în luna mai o operaţiune pentru recâştigarea controlului asupra oraşului Sirte, un bastion al grupării Daesh (cunoscut şi sub numele de ISIS, ISIL sau Daesh) şi oraşul natal al răposatului dictator Moammer Gaddafi. Islamiştii au controlat oraşul din iunie 2015.

“La cererea Guvernului libian de Acord Naţional, armata SUA a desfăşurat lovituri aeriene de precizie împotriva ţintelor ISIL din Sirte, cu scopul de a susţine forţele afiliate la GAN şi care urmăresc să înfrângă ISIL în principala sa fortăreaţă din Libia”, a susţinut secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, adăugând că loviturile aeriene americane vor continua în Sirte.

Aproximativ 280 de soldaţi pro-guvern au murit în bătălia pentru Sirte, în timp ce alţii peste 1.500 au fost răniţi, conform surselor medicale. Totuşi, trupele care luptă pentru GAN, formate în principal din miliţii din vestul Libiei, au înregistrat progrese în Sirte şi jurul acestuia, inclusiv în zona portuară învecinată.