Libia dă în judecată gigantul Goldman Sachs de pe Wall Street

Libia dă în judecată banca Goldman Sachs pentru 1,2 miliarde de dolari, susţinând că aceasta a folosit diferite forme de corupţie pentru a obţine contracte cu risc ridicat cu Autoritatea Libiană pentru Investiţii în 2008.
Logo-ul Goldman Sachs.
Logo-ul Goldman Sachs. (Captură Foto)

Potrivit guvernului libian, bancherii de la Goldman Sachs au folosit mite, cadouri scumpe şi prostituate pentru a obţine contracte care s-au dovedit a fi dezastruoase pentru naţiunea africană.

Procesul, care a început în această săptămână la Londra, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor, în condiţiile în care mulţi din oficialii de top ai Goldman au ocupat pe rând diverse funcţii influente în guvernul SUA, inclusiv Timothy Geithner, care a fost numit Secretar al Trezoreriei sub preşedintele Barack Obama.

Guvernul libian, care a fost “forţat să accepte răspunderea” pentru bombardarea mortală a zborului 103 al companiei aeriene Pan Am deasupra Lockerbie şi să plătească despăgubiri uriaşe, a acceptat acorduri cu giganţi financiari precum Goldman Sachs în speranţa că îşi va recupera o parte din banii pierduţi prin sancţiuni.

Dar în 2007, Goldman Sachs a convins persoanele fără experienţă care conduceau Autoritatea Libiană pentru Investiţii – majoritatea fiind angajaţi prin nepotism – să accepte investiţii foarte riscate soldate cu pierderi de 98%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe