Soldaţi francezi ucişi într-un accident de elicopter în Libia. Grup rebel susţine că a fost mâna sa

Într-o primă confirmare oficială a prezenţei trupelor speciale franceze pe teritoriul libian, preşedintele Hollande a declarat că trei soldaţi francezi au murit într-un accident de elicopter în Libia. Un grup rebel şi-a asumat răspunderea pentru doborârea elicopterului.
Elicopter al forţelor armate libiene.
Elicopter al forţelor armate libiene. (Captură Foto)

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că trei soldaţi francezi au fost ucişi într-un accident de elicopter în Libia în timpul unei misiuni de colectare de informaţii.

Anunţul privind decesul celor trei reprezintă prima confirmare oficială că forţele speciale franceze operează pe teritoriul libian.

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a declarat că “deplânge pierderea celor trei soldaţi”.

Parisul a preluat un rol de conducere în campania aeriană a NATO care a ajutat rebelii să îl alunge de la putere pe dictatorul libian Moammer Gaddafi în 2011.

Forţele speciale franceze, împreună cu cele britanice şi americane, au oferit consiliere forţelor loiale comandantului est-libian Khalifa Haftar, care se luptă în Benghazi de peste doi ani cu islamiştii şi grupurile afiliate Statului Islamic. Aviaţia franceză a desfăşurat misiuni de recunoaştere începând cu decembrie 2015.

Un purtător de cuvânt al forţele lui Haftar, Ahmed Masmari, a declarat că un elicopter care transporta trei libieni – un pilot şi doi tehnicieni – precum şi trei soldaţi francezi, s-a prăbuşit duminică în zona Magrun, la aproximativ 75 km sud de Benghazi.

Oficialii libieni au declarat anterior că patru persoane au murit în accident, toţi fiind libieni. Masmari a precizat că francezii colectau informaţii despre luptătorii grupului Boko Haram, după ce în zonă au sosit mai mulţi militanţi Malian loiali grupului.

“A fost probabil o problemă tehnică dar investigaţia încă se derulează”, a susţinut Masmari.

Totuşi, BAB (Brigăzile de Apărare din Benghazi), o forţă recent formată din islamişti şi alţi luptători, a susţinut după incident că luptătorii săi au doborât elicopterul, ucigând patru persoane, conform unei declaraţii postate pe reţelele sociale pe conturi folosite de grup. Imagini care aparent surprind rămăşiţele elicopterului au fost de asemenea postate de grup.

BAB include de asemenea şi luptători alungaţi din Benghazi de către forţele lui Haftar. Grupul a lansat o nouă campanie de lupte luna trecută, la sud de oraşul estic, pentru a-şi recâştiga terenul pierdut. Puterile occidentale au susţinut guvernul de unitate al Libiei, sperând că acesta va dori suport străin pentru confruntarea cu Statul Islamic, pentru a face faţă valului de migranţi din Libia spre Europa şi pentru a reface producţia de petrol necesară stabilizării economiei.

Ştirile privind prăbuşirea elicopterului au apărut în timp ce miniştrii apărării şi de externe din peste 30 de ţări s-au adunat miercuri pentru a plănui următorii paşi în lupta împotriva Statului Islamic. Secretarul american al Apărării Ashton Carter s-a întâlnit cu omologii săi pentru a discuta despre modalitatea de accelerare a campaniei şi de consolidare a progresului înregistrat, în special în Irak.

Secretarul de stat american John Kerry găzduieşte joi o întâlnire comună cu miniştrii apărării şi de externe din coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic. Ei sunt aşteptaţi să discute despre coordonarea eforturilor politice şi militare, inclusiv finanţarea operaţiunilor antitero, combaterea fluxului de luptători străini şi stabilizarea oraşelor şi orăşelelor care au fost eliberate de sub controlul jihadiştilor în Siria şi Irak.

Kerry a declarat reporterilor că situaţia din Libia şi creşterea numărului de luptători străini de acolo va fi intens discutată la întâlnirea de joi.

“Libia este incredibil de complicată”, a susţinut el, adăugând că în urmă cu şase luni ţara nu avea un guvern central funcţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe