Doi calugari tibetani si-au dat foc in semn de protest pentru drepturi religioase

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. Luni, 26 septembrie, doi călugări tibetani  si-au dat foc într-un protest aparent pentru libertatea religioasă şi  incetarea defăimării continue de catre China a liderului lor spiritual  Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. Luni, 26 septembrie, doi călugări tibetani si-au dat foc într-un protest aparent pentru libertatea religioasă şi incetarea defăimării continue de catre China a liderului lor spiritual Dalai Lama. (PUNIT PARANJPE / AFP / Getty Images)

Luni, doi calugari tibetani si-au dat foc intr-un protest aparent pentru libertatea religioasa si incetarea defaimarii continue de catre China a liderului lor spiritual Dalai Lama, au relatat grupurile tibetane de drepturi din strainatate si rapoartele media.

Cei doi sunt adolescenti cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani si si-au dat foc in Prefectura Aba a provinciei Sichuan, in conformitate cu rapoartele si cu grupul Eliberati Tibetul cu sediul in Marea Britanie. Despre unul dintre calugari se crede ca a murit la fata locului, iar al doilea inca dadea semna de viata dupa ce incendiul a fost stins. Ei au fost luati de la locul incidentului si identificati ca Lobsang Kalsang si Lobsang Konchok de la manastirea Kirti.

Calugarii si-au dat foc dupa ce au fluturat steagul interzis al Tibetului si au strigat: "Traiasca Dalai Lama." Agentia oficiala de stiri din China, Xinhua, a raportat ca doi calugari au fost dusi la spital si sunt in stare stabila si ca o ancheta este in curs de desfasurare.

Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la conducerea Chinei, si-a intensificat incercarile de reeducare a calugarilor tibetani in acest an, numind-o tentativa de "educatie patriotica." Calugarii sunt indemnati sa semneze declaratii de sprijin pentru PCC si sa il defaimeze pe liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama. Un imprumut fara dobanda este oferit calugarilor care refuza sa se intoarca la manastire. Sumele sunt respinse drept mita de catre tibetanii care raman fermi in credinta lor.

Marti, departamentul de stat american a declarat ca este "profund ingrijorat" de rapoartele privind autoincendierile si a solicitat regimului chinez "sa respecte drepturile tibetanilor, sa adreseze politicile din zonele tibetane in care au aparut tensiuni, si sa protejeze identitatea unica religioasa, culturala si lingvistica a tibetanilor."

Fratele calugarului Kalsang a murit in luna martie tot datorita auto-incendierii. BBC News a raportat ca un calugar de la aceeasi manastire a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru asistarea la o auto-incendiere.

In luna martie a avut loc cea de-a treia aniversare a protestelor tibetane din 2008 din capitala Lhasa, care au atras atentia internationala.

O chestiune care divizeaza autoritatile comuniste si tibetanii este aceea daca Dalai Lama isi va putea alege singur succesorul, sau daca regimul ateist are vreun drept sa stabileasca cine este reincarnarea lui Dalai Lama. Liderul in exil, in varsta de 76 de ani, spera sa traiasca pana la 90 dar s-a simtit rau de curand.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe