Înalta Curte nu are competenţă. Dosarul lui Băsescu, "Demisia în 5 minute", trimis la Judecătoria Sectorului 5

Fostul preşedinte Traian Băsescu are în ultima vreme un program din ce în ce mai încărcat fiind plimbat de la o instanţă de judecată la alta.
Traian Băsescu.
Traian Băsescu. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că nu are competenţa de a se pronunţa asupra solicitării Parchetului General condus de Tiberiu Niţu de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu în dosarul în care este acuzat de fals în declaraţii.

În acest context, instanţa supremă a decis să trimit dosarul la Judecătoria Sectorului 5. Potrivit Agerpres, dosarul vizează o declaraţie pe care Traian Băsescu a făcut-o în 2007, în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcţie. Ioan Şerb a depus la Parchet o plângere împotriva fostului preşedinte.

„(Cineva — n.r.) a cerut să fiu anchetat pentru fals în declaraţii, pentru că în 2007 am spus că demisionez în cinci minute şi nu am demisionat. Şi acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar”, a declarat Traian Băsescu la intrarea în sediul Înaltei Curţi.

Fostul preşedinte susţine că Parchetul General face "un program extrem de alert" şi s-a declarat hăituit de această instituţie, iar cel ce ordonă hăituirea este nimeni altul decât Tiberiu Niţu, un om "care a tras în populaţie la Revoluţie."

„În România procurorii sunt principalii jucători publici, îmi dau seama că s-a sărit un prag pe care se pare că unii lideri din parchete nu îl înţeleg: nu pot conduce ţara şi lovi tot timpul în clasa politică şi apoi să spună: "despre noi nu poate spune nimeni nimic". Nu mă refer la punere sub acuzare, dar când toată ziua lideri din parchete dau interviuri în care atacă lideri din politică, atunci s-a depăşit o limită şi atunci acei lideri din parchete trebuie să se gândească la faptul că la rându-le vor primi replici de la politicieni”, a declarat, joi, Traian Băsescu într-o intervenţie la emisiunea Evenimentul Zilei, difuzată de B1 TV.

În ceea ce priveşte afirmaţia sa din 2007, Traian Băsescu aminteşte că a fost o declaraţie verbală asupra căreia a revenit imediat după votul dat în Parlament. Pe 17 aprilie 2007, fostul şef de stat afirma că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcţie, îşi va da demisia în cinci minute.

„În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional”, declara atunci Traian Băsescu, însă ulterior a renunţat la această decizie.