În Rusia domneşte un sistem semiautoritar, afirmă Irina Prohorova, sora miliardarului rus

Editoarea Irina Prohorova l-a sprijinit pe fratele său, miliardarul Mihail Prohorov, în lupta din acest an pentru preşedinţia Rusiei.
(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2012

Editoarea Irina Prohorova l-a sprijinit pe fratele său, miliardarul Mihail Prohorov, în lupta din acest an pentru preşedinţia Rusiei. Într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, Irina Prohorova vorbeşte despre societatea civilă din Rusia şi despre revenirea lui Putin la putere.

'Ştiam că Putin va fi, după toate probabilităţile, câştigătorul alegerilor', afirmă Prohorova, evitând abil un răspuns direct la întrebarea dacă, după părerea sa, opoziţia rusă a pierdut sau nu lupta pentru putere.

Astăzi, sora oligarhului rus vede scopul opoziţiei în formarea societăţii civile. 'În anii 2000, Putin a reuşit să distrugă aproape toate instituţiile societăţii civile: organizaţiile non-guvernamentale, fondurile străine. Astăzi, trebuie să ne punem cu noi forţe pe treabă şi să rezolvăm această problemă', subliniază Prohorova.

Irina Prohorova, care din 2004 conduce Fondul Mihail Prohorov, este convinsă că liberalismul are şanse în Rusia. 'Atunci când se vorbeşte despre Rusia, adesea în minte apare imaginea unui stat totalitar, lucru care, din păcate, a avut loc în URSS. Astăzi aş vorbi mai degrabă despre dominaţia unui sistem semiautoritar', afirmă interlocutoarea cotidianului austriac. Cu toate acestea, recunoaşte Prohorova, societatea rusă nu este monolită. Mulţi din Rusia se asociază cu valorile liberale, în pofida faptului că nu vorbesc despre aceasta foarte des.

În opinia surorii miliardarului rus, reprezentanţii generaţiei care iese astăzi la acţiuni de protest erau copii în timpul celei mai libere epoci din noua istorie a Rusiei: anii 1990. Această generaţie a fost mai liberă decât aşa-zisa generaţie Putin, care a ajuns să-i cinstescă pe Stalin şi Uniunea Sovietică. Potrivit Irinei Prohorova, astăzi Rusia urcă o nouă treaptă a dezvoltării democratice: oamenilor nu le ajunge să fie sătui. Cu toate acestea, din păcate în Rusia nu mai este foarte uşor să găseşti noi lideri.

Comentând viitoarele planuri politice ale fratelui său, Irina Prohorova subliniază că în prezent în Rusia există mulţi oameni care sunt dispuşi să-şi sprijine concetăţenii de succes, chiar dacă în Rusia bogăţia este considerată în mod tradiţional un lucru negativ.

Astăzi Mihail Prohorov lucrează la formarea propriului partid. 'Unii consideră că nimeni în afară de Kremlin nu este în stare să facă ceva. Fratele meu face parte din acea categorie de oameni curajoşi care ar putea dărâma acest zid', afirmă Irina Prohorova în interviul pentru Die Presse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor