În Rusia, ca în România - Fundaţia fiicei lui Putin obţine profituri record

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Lintao Zhang/Getty Images)

O fundaţie condusă de presupusa fiică a preşedintelui Vladimir Putin a declarat un profit record de 488 de milioane de ruble (7,6 milioane USD) anul trecut, a informat miercuri publicaţia Open Media.

Katerina Tihonova, în vârstă de 33 de ani, este considerată fiica mai mică a lui Putin, deşi preşedintele nu a confirmat şi nici nu a negat acest lucru.

Fundaţia Tihonova, care operează sub brandul Innopraktika, are în consiliu oligarhi ruşi şi aliaţi ai lui Putin.

Veniturile Innopraktika au crescut cu 65% de la 296 de milioane de ruble (4,6 milioane USD) în 2017 la 488 de milioane de ruble (7,7 milioane USD) în 2018, conform statisticilor şi datelor corporative citate de Open Media.

Purtătorul de cuvânt al Innopraktika a declarat pentru presă că în 2018 a avut peste 30 de contracte în valoare totală de peste 400 de milioane de ruble. În 2017, se presupune că Innopraktika a derulat 36 de contracte în valoare de peste 300 de milioane de ruble.

Compania de stat în domeniul energiei nucleare Rosatom în 2019 a înlocuit gigantul petrolier Rosneft devenind cel mai mare client de stat al Fundaţiei, cu contracte în valoare de 185 de milioane de ruble (2,9 milioane USD), a informat Open Media.

CEO-ul Rosneft, Igor Secin, şi şeful Rosatom, Alexei Likhacev, sunt amândoi în consiliul de administraţie al Innopraktika. Consiliul îl include, de asemenea, pe cel mai bogat magnat din Rusia, Leonid Mikhelson, şeful conglomeratului industrial de stat Rostec, Serghei Cemezov, şi alţi membri ai grupului siloviki din energie.

Potrivit documentelor publice examinate de Reuters în 2015, Tikhonova a semnat contracte în valoare de câteva milioane de dolari cu companii de stat pentru ca organizaţiile sale să desfăşoare activităţi la prestigioasa Universitate de Stat din Moscova.

Innopraktika a fost înfiinţată pe lângă Universitatea de Stat din Moscova în 2012, ca un conglomerat al Centrului Naţional de Rezerve Intelectuale al Universităţii şi a Fundaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Intelectuală Tihonova.