Aurescu, la Bruxelles: România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora NATO este în criză

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

Prezent la lucrările reuniunii ministeriale a NATO, desfăşurate miercuri la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unităţii şi solidarităţii statelor aliate, importanţa implementării depline a deciziilor referitoare la regiunea Mării Negre şi a afirmat că România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora Alianţa este în criză.

În timpul discuţiilor, miniştrii au adoptat o serie de decizii referitoare la recunoaşterea spaţiului cosmic ca domeniu operaţional al Alianţei, la consolidarea rolului NATO în domeniul securităţii energetice şi la continuarea participării aliate la eforturile internaţionale privind combaterea terorismului. De asemenea, a avut loc o discuţie cuprinzătoare despre situaţia de securitate în regiunile Mării Baltice, Mării Negre, Mării Mediterane şi Atlanticului de Nord şi deciziile adoptate de NATO pentru a răspunde riscurilor şi provocărilor care afectează aceste regiuni, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe. În plus, miniştrii au discutat despre modalităţile de abordare coordonată a unor teme de interes strategic, precum Rusia, China şi controlul armamentelor.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat la Bruxelles importanţa deosebită a unităţii şi solidarităţii statelor aliate, în perspectiva reuniunii la cel mai înalt nivel de la Londra din 3-4 decembrie 2019 şi a prezentat contribuţiile concrete ale României în acest sens, materializate atât în asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea forţelor armate naţionale, cât şi în contribuţiile semnificative la operaţiile şi misiunile aliate.

În acelaşi timp, oficialul român a vorbit şi despre necesitatea continuării progreselor concrete în implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizând flancul estic al Alianţei în ansamblul său, punând accentul pe deciziile referitoare la regiunea Mării Negre şi pe asigurarea unor contribuţii sporite din partea aliaţilor în vederea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în această regiune, în plan terestru, maritim şi aerian.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a punctat că România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora Alianţa este în criză şi a subliniat faptul că procesul de adaptare a Alianţei trebuie să continue.

În plus, Bogdan Aurescu a precizat că este importantă dezvoltarea continuă a dialogului şi cooperării practice cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, în scopul îmbunătăţirii rezilienţei lor în faţa diverselor provocări interne şi externe.

Un alt element asupra căruia a insistat ministrul Afacerilor Externe este importanţa sinergiei şi complementarităţii depline între NATO şi UE în domeniul securităţii şi apărării, un aspect de mare importanţă în vederea menţinerii unităţii transatlantice.

Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei române a discutat despre importanţa păstrării abordării actuale cu privire la Rusia, subliniind că schimbarea acestei abordări ar putea avea loc doar în condiţiile revenirii la respectarea de către partea rusă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate.

În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova, Bogdan Aurescu a susţinut că orice evoluţie în direcţia soluţionării conflictului transnistrean trebuie să aibă loc pe baza respectării frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova şi fără afectarea vectorului său european de politică externă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne