În premieră pentru ultimii 10 ani, recolta de grâu în Moldova a depăşit 1 mil. de tone
Recolta de grâu, obţinută în Moldova în anul 2013 a depăşit 1 mil. de tone, pentru prima dată din ultimii ani, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Funcţionarul a spus că suprafaţa ocupată de culturile cerealiere şi cele leguminoase, dar şi rapiţă a constituit 464,1 mii ha.
Comparativ cu anul 2012 s-a înregistrat o creştere considerabilă a producţiei agricole. Grâul a ocupat o suprafaţă de 337 mii ha. Grâul alimentar reprezintă aproape 40% din recolta totală - 400 mii t. "Din recolta totală de grâu, 70 mii t. vor merge ca material semincer pentru anul viitor, 340 mii vor asigura securitatea alimentară a ţării (inclusiv 30 mii t. pentru rezerva de stat), iar 400 mii t. vor fi consumate în sectorul zootehnic, - ca nutreţ pentru animale. Aceasta ne va permite să asigurăm securitatea alimentară şi furajeră a ţării", a spus ministrul.
Potrivit datelor ministerului, de pe 95 mii ha s-au recoltat 225 mii t de orz, o cantitate dublă faţă de cea din anul trecut. Din acestea 150 mii t. vor merge la rezervă, iar alte 70 mii t. vor fi destinate exportului. Rapiţa (38,3 mii t) va fi exportată integral. Agricultorii au avut cele mai mici recolte la mazăre - 12,2 mii t. de pe 7,5 mii ha. Toată mazărea recoltată va fi folosită pentru nutreţuri. "Recolta din acest an a crescut comparativ cu anul trecut datorită condiţiilor meteorologice favorabile, dar şi datorită politicii de implementare a tehnologiilor noi în agricultură", a comentat Bumacov. Responsabilul a relevat situaţia care se stabilizează în privinţa cerealelor pe piaţa internă şi cea externă. O tonă de orz şi de grâu furajer costă 1,9-2,2 mii lei, de grâu alimentar - 2,1-2,4 mii lei, de mazăre - 3,6-4 mii lei, iar de rapiţă - 5-5,6 mii lei. "Recolta bună din anul 2013 nu va duce la scăderea preţurilor la pâine, deoarece componenta cerealieră nu depăşeşte 30% din preţul de cost al produselor de panificaţie", a explicat ministrul, care a mai spus că în Moldova nu este bine nici atunci când recolta este mică, nici atunci când este mare, determinând micşorarea preţurilor la cereale, fapt care, bineînţeles, îi nemulţumeşte pe agricultori.
În anul 2013, Moldova va putea să exporte 160 mii tone de cereale, menţionează InfoTag. Ministrul a promis că statul va face tot ce depinde de el ca să nu admită monopolizarea şi să le ofere şanse şi oportunităţi de export egale tuturor producătorilor de cereale. "Ministerul nu stabileşte preţurile la cereale, acest lucru îl fac condiţiile pieţei în care activează producătorii şi cumpărătorii de cereale", a mai spus Vasile Bumacov, care a anunţat scara aproximativă de preţuri la bursele ţărilor din bazinul Mării Negre, preţuri care în perioada august-septembrie constituie $235-255 pentru o tonă de grâu alimentar.