În pofida sancţiunilor, traficul cu Iranul înfloreşte în strâmtoarea Ormuz

Contrabandiştii iranieni, adesea nişte adolescenţi, îşi riscă de cel puţin trei ori pe zi viaţa ca să transporte mărfuri, la bordul unor vase uşoare, din enclava omană Musandam, la nordul Emiratelor Arabe Unite, spre Iran, unde le vând pe piaţa neagră.
Epoch Times România
19.03.2012

Contrabandiştii iranieni, adesea nişte adolescenţi, îşi riscă de cel puţin trei ori pe zi viaţa ca să transporte mărfuri, la bordul unor vase uşoare, din enclava omană Musandam, la nordul Emiratelor Arabe Unite, spre Iran, unde le vând pe piaţa neagră.

'Este periculos, dar trebuie să muncesc şi este profitabil', spune un iranian de 18 ani, care se ocupă de traficul cu tot felul de obiecte, de la plasme la cuptoare cu micro-unde, ceai indian şi băuturi carbogazoase americane, după cum relatează AFP.

Tocmai şi-a încheiat cel ce-al doilea transport al zilei spre insula iraniană Qeshm, principala destinaţie a mărfurilor de contrabandă. De acolo, mărfurile sunt distribuite în restul ţării.

Drumul contrabandiştilor trece prin strâmtoarea Ormuz, una din cele mai strategice căi maritime din lume, pe unde tranzitează 35% din petrolul transportat pe mare.

Contrabandiştii trebuie să evite navele de război, portavioanele americane, ambarcaţiunile militare iraniene, petrolierele şi cargourile care trec prin această strâmtoare, aflată în centrul tensiunilor dintre Occident şi Iran, care a ameninţat că o va închide din cauza sancţiunilor aplicate ca urmare a controversatului său program nuclear.

În pofida riscurilor, contrabanda cu Iranul este în plin avânt, în ţară fiind introduse mărfuri din care unele fac obiectul sancţiunilor internaţionale impuse acestei ţări, bănuită că încearcă să fabrice bomba atomică, autorităţile iraniene dezminţind categoric aceste acuzaţii.

'Afacerile au mai scăzut în intensitate puţin în ianuarie, când Iranul şi Statele Unite s-au ameninţat', a declarat Reza Zuhair, administrator al unui depozit iranian din Khasab. 'Dar acum, lucrurile au intrat în normal (...), afacerile sunt înfloritoare'.

Contrabandiştii, care sunt în număr de doi pe o ambarcaţiune, primesc fiecare câte 30 de dolari pe transport. Traversarea celor aproape şaizeci de kilometri între Khasab şi Insula Qeshm este periculoasă.

'Uneori, patrulele navale iraniene trag asupra noastră şi suntem chiar şi arestaţi', spune un contrabandist povestind de un camarad al său care a fost ucis anul trecut de tirurile unei patrule în apropiere de coasta iraniană. De asemenea, traficanţii trebuie să facă faţă şi condiţiilor climatice.

Potrivit unui agent vamal oman din portul Khasab, Abu Dahi, circa 500 de ambarcaţiuni traversează zilnic strâmtoarea Ormuz. El afirmă că acest trafic este perfect legal pentru autorităţile omane, care inspectează şi taxează mărfurile înainte de a autoriza exportul.

Mărfurile, produse electronice, cosmetice, articole de îmbrăcăminte, ţigări sau băuturi răcoritoare, vin din Dubai.

Abu Dahi precizează că 'armele, alcoolul şi drogurile sunt interzise' şi că mărfurile sunt atent controlate. 'Pentru noi nu este nimic ilegal. Este vorba doar de aceşti tineri care încearcă să-şi câştige existenţa', spune acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor