În plină criză de energie, Secretarul General al ONU cere ţărilor să acorde prioritate reducerii emisiilor de carbon

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (Getty Images)

Secretarul General Antonio Guterres s-a adresat luni Naţiunilor Unite, atenţionând liderii mondiali să nu accepte noi importuri de cărbune sau gaze naturale, pentru avantajul economic pe termen scurt al reducerii costului vieţii, în detrimentul considerentelor de mediu, avertizând asupra pretinsului pericol iminent care ar fi produs de schimbările climatice.

„Ţările ar putea deveni atât de preocupate de decalajul imediat în aprovizionarea cu combustibili fosili, încât să neglijeze sau să limiteze politicile de reducere a utilizării acestor combustibili”, a spus Guterres într-o adresă preînregistrată la Summit-ul ONU pentru Sustenabilitate Economică, la care au participat reprezentanţi ai marilor ţări industrializate din lume.

Invazia Rusiei în Ucraina a trimis unde de şoc în întreaga industrie a combustibililor fosili, deoarece lanţurile de aprovizionare din Europa de Est au fost întrerupte, iar sancţiunile impuse de occidentali au privat lumea de exporturile Rusiei de combustibili fosili.

Între timp, economia mondială s-a străduit să găsească alternative la combustibilii fosili proveniţi din Rusia, încercând să reducă impactul invaziei şi al sancţiunilor asupra economiei globale.

Cu toate acestea, Secretarul General Guterres a cerut naţiunilor să acorde prioritate reducerii emisiilor de carbon şi renunţării la combustibilii fosili.

„Pe măsură ce economiile majore urmăresc o strategie folosind toate mijloacele pentru a înlocui combustibilii fosili din Rusia, măsurile pe termen scurt ar putea genera dependenţă pe termen lung faţă de combustibilii fosili şi ar putea închide fereastra la 1,5 grade”, a afirmat Guterres.

De la preluarea mandatului în 2017, Guterres a fost criticat pentru tăcerea lui în ceea ce priveşte persecuţia uigurilor de către China comunistă şi epurarea etnicilor rohingya din Myanmar. Însă socialistul portughez a făcut din politica climatică o prioritate de vârf a mandatului său şi a îndemnat frecvent naţiunile să atingă ţintele stabilite în Acordurile Climatice de la Paris din 2015.

Guterres a subliniat, de asemenea, importanţa cooperării internaţionale, descurajând naţiunile să transfere vina asupra ţărilor care nu respectă obiectivele climatice, muşamalizând, diplomatic, ţări precum China, care are un număr imens de centrale pe cărbune, sau India, care nu şi-a impus obiective atât de dramatice.

„Nu putem arăta cu degetul în timp ce planeta arde”, a spus Guterres.

Remarcile Secretarului General sunt în concordanţă cu un cor tot mai mare de voci din instituţiile internaţionale, care susţin că naţiunile şi indivizii trebuie să reducă emisiile de carbon pentru protejarea planetei, chiar dacă acest lucru are un cost personal sau economic considerabil.

Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie a lansat Planul în 10 puncte pentru reducerea consumului de petrol, care prescrie un set de restricţii şi sacrificii.

Acţiunile prevăzute în acest Plan în 10 puncte includ reducerea limitelor de viteză cu cel puţin 10 km/h, interzicerea folosirii maşinilor private o zi pe săptămână şi interzicerea circulaţiei maşinilor, alternativ, pe baza parităţii numărului de înmatriculare.

Însă criticii acestor politici susţin că asemenea măsuri impuse de guvern pentru a reduce emisiile reprezintă o povară excesivă asupra oamenilor obişnuiţi, care vor fi obligaţi să plătească costurile unor astfel de măsuri.

Totuşi, lideri mondiali precum Guterres şi Agenţia Internaţională pentru Energie au continuat să susţină aceste măsuri, arătând că reducerea emisiilor este cheia unei politici de mediu durabile.