În numele egalităţii? O şcoală canadiană a eliminat din biblioteca sa toate cărţile publicate înainte de 2008
Biblioteca liceului public din Mississauga, Ontario, Canada a fost golită peste vară de toate cărţile publicate înainte de 2008, informează CBC News.
"Harry Potter", "Jocurile foamei" şi "Roll of Thunder, Hear My Cry" sunt exemple de cărţi pe care cititorii nu le mai găsesc pe rafturi de la Erindale Secondary School, cu toate că, în trecut, acestea se găseau din plin, dar au început să dispară treptat.
"Anul acesta, am intrat în biblioteca şcolii mele şi sunt rânduri şi rânduri de rafturi goale, fără absolut nicio carte", a declarat Reina Takata, care a început săptămâna trecută clasa a 10-a.
Ea estimează că mai mult de 50% din cărţile din biblioteca şcolii sale au dispărut.
În primăvară, Takata spune că elevii au fost informaţi de către personal că "dacă rafturile par mai goale în acest moment, este pentru că trebuie să scoatem toate cărţile [publicate] înainte de 2008".
Takata este unul dintre mai mulţi elevi, părinţi şi membri ai comunităţii cu care CBC Toronto a vorbit şi care sunt îngrijoraţi de o abordare aparent contradictorie a noului proces de eliminare a cărţilor bazat pe echitate, implementat de consiliul şcolar în primăvara anului trecut ca răspuns la o directivă a ministrului Educaţiei din provincie.
Aceştia spun că noul proces, menit să asigure că toate cărţile din bibliotecă sunt incluzive, pare să fi determinat unele şcoli să elimine mii de cărţi doar pentru că au fost publicate în 2008 sau mai devreme.
Părinţii şi elevii caută răspunsuri cu privire la motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru şi la ceea ce intenţionează să facă consiliul de administraţie în continuare.
Nici biroul ministrului Educaţiei din Ontario, Stephen Lecce, nici Ministerul Educaţiei nu au dorit să comenteze cu privire la punerea în aplicare de către PDSB a directivei lui Lecce, atunci când au fost contactaţi de CBC Toronto.
Dar, într-o declaraţie de miercuri, ministrul Educaţiei a declarat că a scris consiliului pentru a pune capăt imediat acestei practici.
"Ontario s-a angajat să se asigure că adăugarea de noi cărţi reflectă mai bine bogata diversitate a comunităţilor noastre. Este jignitor, ilogic şi contrar raţiunii să se elimine cărţi din anii trecuţi care îi educă pe elevi cu privire la istoria Canadei, antisemitism sau clasici literari celebri", a declarat Lecce.
Elevii de liceu din regiunea Peel îşi exprimă îngrijorarea cu privire la un nou proces bazat pe echitate care a determinat unele şcoli să elimine mii de cărţi din bibliotecă publicate înainte de 2008.
Procesul de eliminare a cărţilor dintr-o bibliotecă nu este nou. Bibliotecile din întreaga ţară urmează planuri de lichidare pentru a elimina cărţile deteriorate, mucegăite şi învechite şi pentru a se asigura că toate colecţiile lor rămân o sursă de încredere de informaţii actuale.
Dar Takata, care este de origine japoneză, se teme că o selecţie în funcţie de data publicării nu respectă această normă şi va şterge o istorie importantă.
"Cred că autorii care au scris despre lagărele de internare japoneze vor fi şterşi şi că toate evenimentele care s-au petrecut din punct de vedere istoric pentru japonezii canadieni vor fi eliminate. Asta mă îngrijorează foarte mult", a spus ea.
Libraries not Landfills ("Biblioteci, nu gropi de gunoi"), un grup de părinţi, profesori pensionari şi membri ai comunităţii, spune că susţine eliminarea standard, dar împărtăşeşte îngrijorările Reinei Takata cu privire la faptul că atât cărţile de ficţiune, cât şi cele de non-ficţiune sunt eliminate doar pe baza datei de publicare.
Grupul este, de asemenea, îngrijorat de modul în care criterii subiective, cum ar fi incluziunea, vor fi interpretate de la o şcoală la alta în etapele ulterioare ale procesului de lichidare bazat pe echitate.
Tom Ellard, un părinte din PDSB şi fondatorul organizaţiei Libraries not Landfills, a declarat că profesorii au luat legătura cu ei pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare cu privire la procesul de eliminare a cărţilor.
"Cine este arbitrul care decide ce materiale sunt potrivite pentru a intra în bibliotecă şi cine este arbitrul care decide ce este greşit în bibliotecile noastre? Acest lucru nu este clar. Nu este clar pentru profesorii care ne-au furnizat acest material şi nu este clar nici pentru mine, ca părinte sau contribuabil", a spus el.
Ellard spune că a vorbit cu consiliul părinţilor, cu directorul fiului său şi cu administratorul consiliului şcolar. De asemenea, a contactat membri ai guvernului provincial, dar spune că nu a primit un răspuns substanţial cu privire la ceea ce s-a întâmplat în primăvară şi la modul în care se intenţionează să funcţioneze procesul.
Consiliul şcolar apără procesul
CBC Toronto a solicitat un interviu cu PDSB pentru a discuta despre modul în care funcţionează procesul de eliminare şi despre cum intenţionează să procedeze consiliul şcolar în urma îngrijorărilor părinţilor şi elevilor. Un purtător de cuvânt a declarat că personalul nu a fost disponibil pentru a vorbi, deoarece "se concentrează asupra elevilor şi a familiilor şcolare în această săptămână".
Consiliul nu a răspuns la întrebările despre rafturile goale, volumul de cărţi scoase şi rapoartele despre lichidarea cărţilor în funcţie de data publicării.
În schimb, consiliul a emis declaraţii prin care a explicat că procesul de lichidare a cărţilor din bibliotecile şcolare a fost finalizat în luna iunie şi a fost întotdeauna o parte a responsabilităţilor profesorilor bibliotecari din cadrul PDSB şi din consiliile şcolare din întreaga ţară.
"Cărţile publicate înainte de 2008 care sunt deteriorate, inexacte sau care nu au date solide de circulaţie (nu sunt verificate de elevi) sunt eliminate", a declarat consiliul în declaraţia sa.
În cazul în care cărţile deteriorate au o circulaţie puternică, consiliul spune că acestea pot fi înlocuite indiferent de data publicării, iar titlurile mai vechi pot rămâne în colecţie dacă sunt "exacte, servesc curriculumului, se aliniază cu iniţiativele consiliului şi răspund interesului şi implicării elevilor".
"Consiliul Şcolar al Districtului Peel se străduieşte să se asigure că toate cărţile disponibile în bibliotecile noastre şcolare sunt adaptate din punct de vedere cultural, relevante, incluzive şi reflectă diversitatea comunităţilor noastre şcolare şi a societăţii în general", a declarat consiliul.
Îngrădirea, un răspuns la directiva ministrului
CBC Toronto a analizat o copie a documentelor interne ale PDSB pe care le-a obţinut grupul lui Ellard, care include întrebări frecvente şi răspunsuri furnizate personalului şcolii de către consiliu, precum şi un manual mai detaliat pentru procesul intitulat "Weeding and Audit of Resource in the Library Learning Commons collection" ["Încurajarea şi verificarea resurselor din colecţia Learning Commons"].
Documentele prezintă un "ciclu de conservare echitabilă" pentru uniformizare, despre care se spune că a fost creat pentru a sprijini Directiva 18 a ministrului Educaţiei, bazată pe o revizuire şi un raport al ministerului din 2020 privind problemele răspândite de discriminare sistematică în cadrul PDSB.
Directiva 18 instruieşte consiliul să finalizeze o verificare a diversităţii în şcoli, care include bibliotecile.
"Consiliul trebuie să evalueze cărţile, mediile şi toate celelalte resurse utilizate în prezent pentru predarea şi învăţarea limbii engleze, a istoriei şi a ştiinţelor sociale în scopul utilizării resurselor care sunt incluzive şi sensibile din punct de vedere cultural, relevante şi care reflectă nevoile elevilor şi comunităţior şcolare mai largi ale consiliului", se arată în directivă.
Cum funcţionează
"Ciclul de curăţenie echitabilă" al PDSB este descris, în general, în documentul consiliului de administraţie ca fiind "un proces în trei etape care responsabilizează personalul din Peel pentru a fi conştient în mod critic de modul în care funcţionează sistemele, astfel încât să putem demonta inechităţile şi să încurajăm practici care sunt relevante şi conforme din punct de vedere cultural".
În primul rând, profesorii bibliotecari au fost instruiţi să se concentreze pe revizuirea cărţilor care au fost publicate cu 15 ani sau mai mult în urmă - deci în 2008 sau mai devreme.
Apoi, bibliotecarii trebuiau să treacă în revistă fiecare dintre aceste cărţi şi să ia în considerare acronimul "MUSTIE", adaptat de la Canadian School Libraries, utilizat pe scară largă. Literele reprezintă criteriile pe care bibliotecarii ar trebui să le ia în considerare, iar acestea includ:
Misleading [Înşelătoare] - informaţiile pot fi inexacte din punct de vedere faptic sau învechite.
Unpleasant [Neplăcută] - se referă la starea fizică a cărţii, poate necesita înlocuire.
Superseded [Depăşit] - cartea a fost depăşită de o nouă ediţie sau de o resursă mai actuală.
Trivial [Trivială] - nu are niciun merit literar sau ştiinţific vizibil; scrisă sau prezentată prost.
Irrelevant [Irelevantă] - nu corespunde nevoilor şi intereselor comunităţii bibliotecii.
Elsewhere [În altă parte] - cartea sau materialul din ea poate fi obţinut mai bine din alte surse.
Potrivit documentului, termenul limită pentru finalizarea acestei etape era sfârşitul lunii iunie.
Al doilea pas al acestui proces este un audit antirasist şi incluziv, în care calitatea este stabilită de "resursele care promovează antirasismul, receptivitatea culturală şi incluziunea". Iar pasul trei este un audit de reprezentare a modului în care cărţile şi alte resurse reflectă diversitatea studenţilor.
În ceea ce priveşte lichidarea cărţilor eliminate, documentele consiliului spun că resursele "cauzează prejudicii", fie că reprezintă un pericol pentru sănătate din cauza stării cărţii, fie pentru că "nu sunt incluzive, nu răspund din punct de vedere cultural, nu sunt relevante sau exacte".
Din aceste motive, documentele spun că aceste cărţi nu pot fi donate, deoarece "nu sunt potrivite pentru niciun cursant".
Cărţile sunt eliminate în funcţie de dată, a fost anunţat consiliul
CBC Toronto a revizuit recent o înregistrare a unei şedinţe a comitetului consiliului din 8 mai, axată pe noul proces de lichidare echitabilă. În timpul acesteia, administratorul Karla Bailey a remarcat că "sunt atât de multe rafturi goale", atunci când intră în şcoli.
"Când întrebaţi bibliotecarul din bibliotecă, cărţile sunt înlăturate în funcţie de dată, fără alte criterii", a declarat Bailey în faţa comisiei.
"Aici este punctul în care mulţi dintre noi au o problemă reală. Niciunul dintre noi nu are o problemă cu eliminarea cărţilor care sunt mucegăite, rupte sau rasiste, învechite. Dar eliminarea unei cărţi, scoaterea unei cărţi de pe un raft, bazându-se pur şi simplu pe această dată este inacceptabil. Şi da, am fost martoră la asta".
Bernadette Smith, superintendent de inovare şi cercetare pentru PDSB, este auzită răspunzând pe înregistrare, spunând că a fost "foarte dezamăgitor" să audă asta, deoarece a spus că nu aceasta este direcţia pe care o dă consiliul în formarea sa pentru acest proces.
Dianne Lawson, un alt membru al organizaţiei Libraries not Landfills, a declarat că în unele şcoli trebuie să fi avut loc o curăţare în funcţie de data publicării, astfel se explică de ce un profesor de gimnaziu i-a spus că "Jurnalul unei tinere fete" de Anne Frank a fost scos de pe rafturi. De asemenea, ea spune că un profesor de grădiniţă i-a spus că şi "The Very Hungry Caterpillar" a fost scos de asemenea.
"Ea o citeşte în clasele ei de ani de zile, o adoră. Nu pot găsi nicio formă de răzvrătire în ea sau vreun motiv pentru care aţi retrage această carte", a spus Lawson, referindu-se la cartea ilustrată de Eric Carle.
Procesul "s-a derulat greşit", spune preşedintele consiliului de administraţie
Administratorul şi preşedinte al consiliului de administraţie, David Green, a declarat pentru CBC Toronto că procesul de eliminare în sine "s-a desfăşurat greşit".
Din acest motiv, el spune că administratorii au întrerupt pentru scurt timp procesul până când consiliul a putut înţelege mai bine ce se întâmplă de fapt.
În cadrul unei şedinţe a consiliului de administraţie din 24 mai, a fost adoptată o moţiune pentru a se asigura că, de acum înainte, cei care vor elimina cărţile în timpul auditului antirasist şi incluziv din a doua fază a ciclului de conservare vor trebui să documenteze titlul şi motivul eliminării înainte de a elimina orice carte.
"Trebuie să ne asigurăm că răspundem nevoilor studenţilor şi nu doar că lansăm ceva doar pentru că ni s-a spus să facem acest lucru", a spus Green.
În ceea ce priveşte eliminarea tuturor cărţilor publicate în 2008 sau mai devreme, Green a spus că şi consiliul de administraţie a auzit acest lucru.
"I-am cerut din nou directorului [Educaţiei] să se asigure că, dacă acest lucru are loc, atunci să fie oprit şi apoi este urmat procesul corespunzător", a spus el.
Green a mai spus că au planuri de a comunica cu părinţii despre procesul de lichidare.
Între timp, elevi precum Takata rămân cu rafturile pe jumătate goale şi cu întrebări despre motivul pentru care nu au fost consultaţi cu privire la propriile biblioteci.
"Nimeni nu ne-a cerut părerea. Părerea mea este că a lua cărţi fără ştirea nimănui este considerat cenzură", a spus ea.