În incinta fostei fabrici de ţigări din Capitală vor fi construite turnuri de 30 şi 35 de etaje, plus un mall cultural
alte articole
Compania InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, va construi două turnuri cu 30 şi 35 de etaje, plus un mall cultural pe terenul fostei Regii Autonome a Tutunului din Bucureşti, situată în Bulevardul Regiei nr. 2, relatează b365.ro.
Astfel în incinta fostei fabrici de ţigări din Bucureşti ar putea fi ridicate pe lângă cele două turnuri de 30 şi 35 de etaje şi un parc cultural şi un cartier rezidenţial. Conform proiectului, care a primit deja avizul de oportunitate de la Primăria Capitalei, în noul ansamblu vor fi păstrate şi integrate turnul de evacuare a fumului şi clădirea din cărămidă a fostei fabrici.
De altfel, proiectul prevede ca spaţiul din faţa clădirii vechi, în care se află şi turnul de evacuare a fumului, să fie acoperit cu o copertină transparentă şi să se transforme într-o piaţetă urbană acoperită, acesta fiind un element nou pentru România.
M Design este biroul care realizează Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect, beneficiarul fiind InterAgro, al cărei acţionar majoritar este controversatul om de afaceri Ioan Niculae, cunoscut pentru datoriile uriaşe, de 334.4 milioane de lei, pe care le are către Romgaz. Totodată, Ioan Niculae şi mai mulţi directori din Romgaz sunt anchetaţi pentru subminarea economiei naţionale şi pentru favorizarea companiei InterAgro prin preţuri preferenţiale la gaze.
Proiectul se află în dezbatere publică, a anunţat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Suprafaţa terenului pe care a fost fabrica de ţigări şi pe care urmează să fie construite cele două turnuri şi mall-ul cultural este de 62.544 mp.
Istoria fostei fabrici de tutun începe în urmă cu aproximativ 130 de ani. Autorul cărţii "Străzi vechi din Bucureştiul de azi", Alexandru Ofrim a precizat că britanicul Effingham Grant este cel care a deţinut terenul pe care sunt în prezent căminele studenţeşti şi că, după ce a vândut statului o parte din proprietatea sa, pe acest loc s-a construit Manufactura de tutun Belvedere, care a devenit Regia Monopolurilor Statului.