După demolarea cinematografului Feroviar, Primăria Capitalei va concesiona terenul pentru construirea unui mall
După ce Primăria Capitalei a demolat cinematograful Feroviar, un monument istoric situat pe bulevardul Uranus, acum municipalitatea concesionează terenul pe o perioadă de 49 de ani, unde va fi construit un mall cu cinema multiplex. Astfel, un turn modern cu 14 etaje va lua locul vechii clădiri, proiectul urmând să fie votat joi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), informează b365.ro.
Terenul de 1.500 de metri pe care Primăria vrea sa îl concesioneze este situat pe Calea Griviţei, la numerele 100 -102. În această zonă care acum aparţine domeniului privat al Municipiului Bucureşti, ce include şi terenurile alăturate, de la intersecţia dintre Calea Griviţei şi strada Buzeşti, urmează să se înalţe o clădire de 14 etaje, cu funcţiuni de birouri, hotel, servicii, comerţ, locuinţe, servicii bancare, cât şi cinema multiplex.
Suma anuală pe care o va primi municipalitatea pentru terenul de pe bulevardul Uranus va fi stabilită prin licitaţie, dar nu va sub 94.454 euro pe an, asta însemnând 1.574,25 euro pe mp. După expirarea perioadei de concesiune de 49 de ani, există posibilitatea ca termenul să fie prelungit pentru o perioadă cel mult egală cu jumătate din durata iniţială a concesionării.
Proiectul imobiliar va fi dezvoltat de austriecii de la S IMMO AG. Compania de arhitectură Chapman Taylor Arhitectul, care s-a ocupat de mallurile Sun Plaza şi Băneasa Shopping City şi de clădirile de birouri din Bucharest Business Park şi Floreasca 169A, va realiza proiectul turnului cu 14 etaje de pe bulevardul Uranus.
Turnul va fi ridicat chiar pe locul fostului cinematograf Feroviar, un monument istoric ce a fost declasat în octombrie 2010 pentru a putea fi demolat în scopul construirii bulevardului Uranus. Totuşi, avizul de urbanism pentru noua construcţie a fost acordat în luna februarie a anului 2010, cu opt luni înainte ca monumentul să fie declasat.
"În urbanism este permis. Am voie să dau un aviz de urbanism înainte de declasarea unui monument istoric. În plus, clădirea va construită lângă spaţiul ocupat înainte de cinematograful Feroviar", a explicat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.
Totodată, Pătraşcu susţine că faţada monumentului cinema Feroviar va fi mutată mai în spate cu 20 de metri şi reconstruită la nivel de ruină.
Bineînţeles că localizarea terenului pe care va fi construit noul mall este prezentat ca un atu cu care compania austriacă se laudă, deşi Calea Griviţei este o cale monument istoric, între Calea Victoriei şi strada Atelierului, în apropriere de Gara de Nord.
“Prin localizare, tehnologia avansata şi design-ul avangardist, proiectul va reprezenta o nouă clădire emblematică pentru locuitorii oraşului Bucureşti”, a afirmat Friedrich Wachernig, membru al Consiliului de Administraţie al S IMMO AG.