"În faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost" - Klaus Iohannis, despre prelungirea stării de alertă
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că nu îşi doreşte prelungirea stării de alertă „aşa cum e acum”, ci într-o variantă „mai suplă, care să conţină exact acele lucruri care trebuie să rămână ca obligatorii: portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă”.
Şeful statului a argumentat totodată că „fără stare de alertă miniştrii nu mai pot să emită ordine care să vină în sprijinul populaţiei” şi a făcut un apel la parlamentari „să înţeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor”.
Redăm integral declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, citat de Digi24:
"Guvernul, autorităţile au făcut tot ce a trebuit şi au luat măsurile corecte.
Acuma, din păcate, nu s-a terminat. Aţi văzut şi astăzi avem peste 200 de noi cazuri. Nu putem să vorbim de fosta epidemie, este încă în comunitate virusul şi pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare e nevoie de prelungirea stării de alertă.
Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alertă aşa cum e acum, vreau o variantă mai simplă, mai suplă care să conţină exact acele lucruri care trebuie să rămână ca obligatorii: portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă. Fără stare de alertă miniştrii nu mai pot să emită ordine care să vină în sprijinul populaţiei. Sunt măsuri practice.
Sigur, măsurile de relaxare anunţate vor fi luate. Vrem să mergem mai departe, dar trebuie să fim prudenţi.
Eu fac apel la parlamentari să înţeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor.
Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse şi în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, vom avea după 2 săptămâni o nouă fază de relaxare. Dar, de exemplu, portul măştii sau distanţarea sau ordinele comune ale miniştrilor din domeniul medicină, învăţământ, acestea sunt necesare.
Ele reglementează, nu afectează viaţa oamenilor. Până la urmă, aproape toate activităţile vor fi posibile.
Gândiţi-vă că reapare un focar de infecţie, fără un instrument Guvernul nu poate face nimic.
Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul si că nu e nevoie de măsuri şi să vină specialiştii cu dovezi.
Nu vă supăraţi, ce dovezi vreţi. 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost. Una din două.
Tot reiau apelul meu spre protecţie, atenţie şi luat măsuri care ne permit să acţionăm".