Grecia respinge planul de reforme “absurd” al creditorilor internaţionali

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Guvernul elen respinge planul de reforme “absurd” şi “nerealist” propus de creditorii internaţionali şi speră că acesta va fi retras, a declarat vineri premierul grec Alexis Tsipras în faţa Parlamentului elen. În schimb, el a cerut creditorilor să accepte o altă propunere din partea Atenei, conform CNBC.

Creditorii i-au prezentat lui Tsipras, în schimbul acordării banilor, o propunere dură de compromis care include creşteri ale taxelor, privatizări şi reformarea sistemului de pensii, toate acestea declanşând nemulţumiri imediate în rândurile partidului de guvernament de stânga Syriza.

“Guvernul grec nu poate accepta aceste propuneri absurde”, a declarat Tsipras.

Referitor la ceea ce părea să fie o ameninţare la adresa creditorilor că Atena este pregătită să ia măsuri unilaterale dacă cerinţele sale nu îi sunt respectate, Tsipras a declarat că guvernul său va legifera restabilirea drepturilor de negociere colectivă pentru muncitorii greci – o mişcare căreia i se opun creditorii internaţionali.

Totuşi, Tsipras a declarat că este încrezător că Atena este mai aproape ca niciodată de un acord cu tabăra adversă, adăugând că propunerea elenilor a luat în considerare şi nevoile creditorilor săi.

“Timpul nu se scurge doar pentru noi ci şi pentru toată lumea, de asemenea”, a declarat Tsipras. “Sunt sigur că în zilele următoare vom auzi multe lucruri din moment ce ne aflăm pe ultima porţiune de drum.”

Într-un discurs intransigent în faţa Parlamentului, Tsipras a declarat că propunerea făcută de Atena în această săptămână reprezintă singura bază realistă pentru încheierea unui acord şi a acuzat Europa că nu reuşeşte să înţeleagă faptul că legiuitorii greci nu ar putea să voteze pentru aplicarea unor măsuri de austeritate suplimentare, adaugă CNBC.

Tsipras a mai declarat că orice posibil acord trebuie să includă o clauză privind “viabilitatea datoriei” greceşti în scopul găsirii unei “soluţii definitive în faţa incertitudinii şi a crizei” existente în Grecia şi Europa. Acest aspect nu figurează în oferta actuală a creditorilor şi constituie un punct de dezacord între creditorii înşişi - UE şi FMI – susţine agenţia de ştiri France Presse.

Mai mult, premierul elen a făcut apel la parlamentarii din toate partidele ţării să susţină eforturile naţiunii în vederea încheierii unui acord cu creditorii şi “să spună clar dacă acceptă sau resping” propunerea de acord făcută de UE şi FMI.

“Este momentul să ne asumăm responsabilităţile”, a insistat premierul grec, încercând să obţină un consens în Parlament.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe