În ce condiţii ar putea fi confiscate maşinile şi motocicletele

Legislaţia rutieră dură din alte ţări, unde se ajunge până la confiscarea autovehiculelor în cazul săvârşirii de către şoferi a unor abateri grave, ar putea fi aplicată şi în ţara noastră. Premierul Ponta a anunţat, la şedinţa USL de marţi, că este necesară înăsprirea legislaţiei pentru a se diminua numărul de accidente grave soldate cu mulţi morţi şi răniţi.
Maşini ridicate (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
07.05.2013

Legislaţia rutieră dură din alte ţări, unde se ajunge până la confiscarea autovehiculelor în cazul săvârşirii de către şoferi a unor abateri grave, ar putea fi aplicată şi în ţara noastră. Premierul Ponta a anunţat, la şedinţa USL de marţi, că este necesară înăsprirea legislaţiei pentru a se diminua numărul de accidente grave soldate cu mulţi morţi şi răniţi.

Ponta s-a arătat îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere şi de victime din perioada sărbătorilor: "Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită", a declarat Ponta.

Una dintre principalele probleme din domeniul rutier este legată de implementarea autorităţii legii, iar modificarea legislaţiei pentru a fi înăsprite sancţiunile este o prioritate guvernamentală, după cum a precizat Ponta.

În prezent, conducătorii auto nu se sperie prea tare de sancţiunile primite, iar permisele se dau la "oricine" şi "toată lumea" este instructor.

"Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate", a precizat premierul.

După implementarea strategiilor şi modificarea legislaţiei, efectele se vor vedea în decurs de câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state în care au fost înăsprite regulile.

Probleme cu instanţele

Pe viitor, ar putea fi modificată şi legislaţia referitoare la cei care atacă în instanţă sancţiunile primite, cum ar fi cele de suspendare a permisului, şi pot circula apoi fără probleme încă un an.

În unele situaţii, pentru abateri grave, şoferii ar putea fi sancţionaţi cu confiscarea maşinilor sau a motocicletelor, lucru care s-ar putea face după modificarea Constituţiei.

"În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini", a precizat Ponta.

Declaraţiile premierului au fost făcute după ce a fost dată publicităţii o statistică referitoare la accidentele rutiere care s-au petrecut în perioada sărbătorilor. Numărul accidentelor rutiere grave din perioada 1-5 mai a fost de 88, cu 92 mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. În 2013, au decedat, în urma acestora, 22 de oameni, faţă de 30 anul trecut, iar 80 de persoane au fost rănite grav, cu 92 mai puţine decât anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor