În Brazilia s-a descoperit una dintre cele mai bine conservate reptile zburătoare din lume

Fosila descoperită aparţine speciei “Tupandactylus navigans” şi a fost conservată în şase blocuri de calcar.
Tupandactylus navigans
Tupandactylus navigans (Víctor Beccari/Universidad de Sao Paulo)
Mioara Stoica
29.08.2021

O fosilă confiscată în timpul unui raid al poliţiei în portul Santos, Brazilia, s-a dovedit a fi una dintre cele mai bine conservate reptile zburătoare descoperite vreodată în lume. Revista PLOS a publicat studiul realizat de cercetătorul Victor Beccari de la Universitatea din Sao Paulo şi a colegilor săi, miercuri 25 august 2021.

Fosila descoperită aparţine unui nou specimen (GP/2E 9266) de Tupandactylus navigans, conservată în şase blocuri pătrate de calcar, ce au fost confiscate de poliţie în timpul unui raid, data nefiind precizată în studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paulo au asamblat blocurile şi au examinat întreaga fosilă, fiind nevoiţi să efectueze tomografii computerizate deoarece oasele erau ascunse în interiorul pietrei.

Este pentru prima dată când paleontologii au reuşit să studieze mai mult decât craniul acestei reptile. Tupandactylus navigans este o specie de tapejaride (Tapejaridae, care înseamnă "creaturi vechi"), un subgrup de reptile zburătoare din Cretacicul inferior (în general este considerat că a avut loc acum 146-100 milioane de ani), cunoscute pentru crestele lor mari. Fosilele sunt numeroase în Brazilia, deşi până acum au fost găsite doar părţi de exemplare.

Noul specimen descoperit cuprinde un schelet aproape complet, păstrând atât craniul cât şi post-craniul, asociat cu o conservare remarcabilă a ţesuturilor moi, ceea ce îl face cel mai complet tapejarid cunoscut până în prezent.

Tupandactylus navigans
Tupandactylus navigans (Víctor Beccari)

Descrierea sa sugerează că această specie îşi căuta hrana la suprafaţa solului şi nu zburând, deoarece are un gât lung şi membre mari, precum şi o creastă de dimensiuni atât de mari încât i-ar fi putut afecta negativ capacitatea de zbor. Chiar şi aşa, specimenul are caracteristici care indică faptul că este adaptat şi pentru un zbor puternic, deoarece are o structură musculară puternică la nivelul oaselor membrelor superioare. De asemenea, are o creastă neobişnuită pe partea inferioară a ciocului.

Articol ştiinţific de referinţă: Osteology of an exceptionally well-preserved tapejarid skeleton from Brazil: Revealing the anatomy of a curious pterodactyloid clade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor