În 2012, au fost asigurate 4% din suprafeţele plantate

Struguri (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
16.08.2012

Valoarea poliţelor încasate de la întreprinderile agricole a crescut cu peste 60 la sută, în prima jumătate a anului 2012, susţin reprezentanţii companiilor de asigurare. Datele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare arată că, în primele şase luni ale acestui an, valoarea primelor de asigurare în agricultură a ajuns la aproape 43 de milioane de lei. Astfel, cota acestui sector din piaţa asigurărilor a crescut până la 8,6 la sută sau cu aproape trei la sută, faţă de ianuarie-iunie 2011, relatează Publika.TV.

Potrivit sursei citate, fermierii preferă să asigure mai ales livezile, viile, dar şi lanurile de porumb şi floarea soarelui. Companiile de profil au estimat că daunele plătite în acest an agricultorilor vor depăşi cu mult primele încasate de la fermieri.

Reprezentanţii companiilor de asigurare precizează care sunt motivele pentru care agricultorilor le este frică să investească în asigurarea culturilor agricole.

"Principalele motive sunt, în primul rând, starea financiară a producătorilor agricoli. În afară de starea financiară, aici mai e şi cultura asigurării. Nu toţi producătorii se gândesc că anume el o să fie afectat de grindină ori secetă. Speră că poate o să scape şi nu o să facă cheltuieli suplimentare", a precizat managerul principal al unei companii de asigurări, Grigore Dzâc.

Precizăm că potrivit Ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, în 2012, pierderile cauzate de calamităţile naturale se estimează la două miliarde de lei. Subvenţiile pentru asigurarea culturilor agricole sunt de 60 la sută la noi în ţară, în timp ce în statele Uniunii Europene acestea constituie 50-60 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor