Imunitatea parlamentarilor, subiect de dispute politice
alte articole
Problema imunităţii parlamentarilor ar trebui clarificată, este de părere premierul Victor Ponta, care a prezentat drept exemplu cazul fostului senator Dan Voiculescu care şi-a depus demisia din Parlament afirmând că renunţă la imunitate pentru a putea fi judecat.
"Mi-aş dori să lămurim problema cu imunitatea, nu e imunitatea...când a renunţat domnul Voiculescu la imunitate, toţi cei care strigau că e prea mare imunitatea explicau, de data asta corect, că nu există nicio imunitate de fapt, decât pentru arestare şi percheziţie, aceea e prevăzută în Constituţie şi nu poţi să scrii nimic în regulamentul Camerelor care să încalce Constituţia. Nici să dai mai puţin, nici să dai mai mult. Acum eu nu ştiu dacă a descoperit ceva preşedintele sau dacă e doar un gest politic", a precizat Ponta.
Anunţul premierului a fost făcut după ce Băsescu a refuzat să promulge modificările la Statutul parlamentarilor şi a cerut reexaminarea legii respective. Preşedintele a explicat că legea vine în contradicţie cu recomandările din raportul MCV şi a propus realizarea unei dezbateri publice asupra modificărilor.
Modificările din Statut se referă mai ales la incompatibilitate, conflict de interese şi imunitate.
Pe 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la scurt timp după ce depusese jurământul, pe care îl amânase destul de mult. Politicianul a invocat faptul că, în ultima perioadă, au existat "speculaţii" cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justiţie" în cazul dosarului său.