IMM-urile au identificat un top al celor mai împovărătoare 10 acte legislative ale UE
Aproximativ 1 000 de IMM-uri şi organizaţii cu scop lucrativ au identificat topul 10 al celor mai împovărătoare acte legislative ale UE, în urma unei ample consultări lansate de Comisia Europeană, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei.
Scopul acestei consultări ample a fost acela de a determina în ce mod legislaţia UE ar putea stingheri crearea de locuri de muncă şi creşterea economică şi de a identifica domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atentă şi acţiuni suplimentare. Potrivit rezultatelor publicate vineri, IMM-urile consideră că cele mai mari dificultăţi şi costuri decurg din normele referitoare la legislaţia REACH, taxa pe valoarea adăugată, siguranţa produselor, recunoaşterea calificărilor profesionale, protecţia datelor, legislaţia în domeniul deşeurilor, legislaţia în legătură cu piaţa forţei de muncă, aparatura de înregistrare în transportul rutier, achiziţiile publice şi codul vamal modernizat.
“Fără a se îndoi de necesitatea generală de a dispune de norme valabile la nivel european în aceste domenii, Comisia va aborda temeinic aceste preocupări prin intermediul noului Program privind adecvarea şi calitatea reglementărilor (REFIT1) lansat în decembrie 2012. Prin intermediul acestui program, acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificări pentru a se determina dacă acesta conţine sarcini grele, diferenţe şi aspecte ineficiente, în vederea evaluării şi, dacă este necesar, a revizuirii actelor legislative în cazul cărora este nevoie de acţiune. Comisia va anunţa acţiunile ulterioare până în luna iunie a anului 2013, urmând să ţină seama şi de rezultatul proceselor legislative aflate în curs”, afirmă reprezentanţii Comisiei Europene.
„Comisia se asigură că legislaţia UE îşi îndeplineşte scopul şi ajută întreprinderile europene în eforturile lor de creştere economică şi de creare a locurilor de muncă. Acesta este motivul pentru care elaborăm politici care au în centrul lor preocuparea pentru o reglementare inteligentă. Acesta este şi motivul pentru care dorim să facem mai uşoară viaţa întreprinderilor noastre mici şi mijlocii, care sunt cele mai importante motoare pentru economia Europei. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la identificarea celor mai împovărătoare acte legislative. Ne vom strădui să nu vă înşelăm aşteptările”, a declarat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
„IMM-urile creează cea mai mare parte din toate locurile de muncă noi din Europa, reprezentând astfel soluţia-cheie de ieşire din această criză. Atunci când elaborăm legislaţia, trebuie să avem în vedere IMM-urile (şi, mai ales, noii întreprinzători): această legislaţie trebuie să fie inteligentă, să fie simplă şi să fie stabilă. Cu cât le ascultăm mai bine preocupările, cu atât IMM-urile ne pot ajuta mai mult să revenim la creştere economică”, a adăugat Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene şi responsabil pentru industrie şi antreprenoriat.
Potrivit sursei citate, în numeroase dintre cele 10 domenii (de exemplu, calificările profesionale, protecţia datelor, achiziţiile publice etc.), Comisia a întreprins deja noi acţiuni de îmbunătăţire şi de simplificare a legislaţiei UE.
De asemenea, în urma consultării, întreprinderile mici consideră că reducerea termenelor de plată, realizată în temeiul directivei privind plăţile întârziate care intră în vigoare la 16 martie, constituie una dintre cele mai reuşite îmbunătăţiri de ordin juridic, alături de iniţiativa de a permite IMM-urilor să beneficieze de regimuri de contabilitate(de audit simplificate.
Rezultatele acestui exerciţiu de întocmire a unui top 10 sunt publicate ca parte a aportului Comisiei la Consiliul European de primăvară. Exemple de scutiri şi de regimuri mai uşoare pentru IMM-uri propuse de Comisie şi adoptate de legiuitorul UE sunt furnizate, de asemenea, în comunicarea intitulată „Reglementarea inteligentă – răspuns la nevoile IMM-urilor” şi în documentul de lucru care o însoţeşte. De asemenea, este prezentat un nou tablou de bord anual în care sunt consemnate progresele înregistrate în legislaţia relevantă pentru IMM-uri şi prin care se ilustrează modul în care propunerile Comisiei de simplificare sau de reducere a sarcinilor apăsătoare sunt urmărite de alte instituţii şi de statele membre. În acest tablou de bord se identifică modul în care diversele strategii de punere în aplicare afectează rezultatul global pentru IMM-uri, dat fiind că peste o treime din sarcina administrativă a IMM-urilor apare în faza de punere în aplicare de către statele membre. Reţeaua reprezentanţilor IMM-urilor va urmări în mod activ rezultatele clasamentului de 10 şi va face din reducerea sarcinii administrative o prioritate în statele membre.
Costurile pe care o propunere legislativă le-ar presupune pentru IMM-uri sunt evaluate sistematic înainte de adoptarea de către Comisie a propunerii respective. Ori de câte ori este posibil, microîntreprinderile sunt exceptate de la reglementare, iar în legislaţie sunt prevăzute regimuri simplificate pentru IMM-uri.
În general, Comisia întreţine cu actorii implicaţi, precum întreprinderile, partenerii sociali, organizaţiile societăţii civile şi alte părţi interesate, o legătură de consultări şi dialog deschis, în scopul de a se asigura că propunerile sale corespund realităţii de pe teren. Dialogul cu părţile interesate se poate desfăşura sub diverse forme, iar metodele de consultare şi calendarul acestora sunt stabilite în funcţie de diferitele contexte.